Kotirintamanaisille oma muistokivi Veteraanipuistoon

0

Loimaa/Veteraanipuisto

Se on aina ollut Veteraanipuiston tontilla, mutta nyt komea kivi kaivettiin esiin kunnioittamaan kotirintamanaisten työtä.

– Suomen selviytyminen oli koko kansan ponnistelujen tulos, Loimaan Seudun Sotaveteraanien puheenjohtaja Jorma Koivisto muistutti muistomerkin paljastustilaisuudessa.

Juhla pidettiin Kansallisena Veteraanipäivänä, ja päivä vielä korosti naisten ponnistelujen merkityksen tunnustamista.

– Kivien laatassa ei ole vuosilukuja, sillä naisten työ ei suinkaan loppunut sodan päättymiseen.

Loimaan Veteraanipuistosäätiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Eskola sanoi, että kiven paikka on valittu niin, että jokainen puistoon tuleva joutuu kulkemaan sen ohi ja kohtaamaan kotirintamanaisten työn muiston.

Olli-Pekka Rastas Loimaan Seudun Sotaveteraanien Perinneyhdistyksestä ja Veteraanipuistosäätiön hallituksesta kertoi kiven pystytyksestä, että kivi oli kierähtänyt neljänneksen aiotusta asennosta.

– Siinä kivestä tuli esiin viivat, jotka ikään kuin osoittavat ylöspäin, hän kuvasi ja arveli, että kotirintamallakin naiset varmaan ajattelivat, että vielä noustaan ja ylöspäin on suunta.

Hän kiitteli, että kyllä kaivinkonetta käytelleellä Tapio Lankisella oli rautakourassaan tunnetta.

– Samalla kierähdyksellä tuli esiin kolo, johon talvella saa kynttilän.

Aloite muistomerkkiin tuli Loimaan Seudun Sotaveteraanien naisjaostolta ja ajatus siitä syntyi, kun yhdistyksen jäseniä oli seuraamassa Autojoukkojen Turun killan toimittaman muistomerkin paljastusta Turussa.

Muistokiven lisäksi naisten moninaisia rooleja juhlistettiin hienolla paikallisella erityisnumerolla, kun Armi Haatanen esitti kantaesityksenä oman sävellyksensä Taisto Koskelan tekstiin Kotirintamanaisen laulu .

– Olin ajatellut, että kiitollisuus isänmaan puolustajia ja veteraanityötä vaalivia kohtaan ja ylipäätään rakkaus isänmaata ja maanpuolustustyötä kohtaan ei voisi mielessäni enää syventyä siitä, mitä ennalta tunnen. Kuitenkin viime viikkojen järkyttävät sotatapahtumat naapurissa ja Euroopassa ovat osoittaneet, että tunne voi vielä syventyä ja kiitollisuus kasvaa. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat saavat uuden merkityksen, ne tuntuvat tänään yhä todemmilta, Loimaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen totesi.

Hän kertoi miettineensä samana aamuna seppeleenlaskussa, että mitäpä jos hänen poikansa, veljensä, naapurin poika tai tyttö – tai kuka tahansa hänen tuntemansa ihminen olisi lähdössä sotaan puolustamaan maata.

– Muutama kuukausi sitten en olisi uskonut näin miettiväni, nyt se tuntuu ihan eri tavalla mahdolliselta. Mietin myös sitä pientä ystäväni ekaluokkalaista lasta, joka oli äidilleen itkien sanonut, että ottaahan äiti hänet ihan varmasti mukaan, hakee sängystä, jos ensi yönä pommi tulee.

– Sydämestäni kiitän kaikkia niitä naisia ja muita henkilöitä, jotka kotirintamalla hoitivat omien töiden lisäksi sotaan lähteneiltä tekemättä jääneet työt ja vielä pitivät yllä sotilaiden mielialaa, uskoa ja toivoa siitä, että Suomi ja sen itsenäisyys on puolustamisen arvoinen.

Juhlaan toivat tervehdyksensä myös Loimaan seurakunta, Varsinais-Suomen Sotaveteraanipiiri ja Autojoukkojen Turun kilta.