Loimaalainen Irmeli Nummi tähtää Tangomarkkinoille

0
Irmeli Nummi harjoittelee laulamista päivittäin. Hyvänä lisänä toimii puhelimeen ladattava karaokesovellus, jonka avulla myös sanat jäävät helpommin mieleen.

LOIMAA/HAARA-ONKIJOKI Vaikka 36-vuotias Irmeli Nummi sanoo olevansa laulajana ja musiikinkuluttajana lähes kaikkiruokainen, on yksi mestari tehnyt lähtemättömän vaikutuksen häneen.

– Kun nuorena ulkoilutin koiraani talvisaikaan pilkkopimeällä tiellä, korvalappustereoissani soi Olavi Virta, hän taustoittaa alkutahtejaan tangomusiikin pariin, mistä löytyy hänen mielestään koko elämän kirjo.

– Siinä on sitä vahvaa ihmisyyttä ja elämää.

Olavi Virran jälkeen tango on kulkenut Nummen mukana halki elämän, ja myös Seinäjoen Tangomarkkinoita on tullut seurattua tiiviisti. Tänä vuonna hän arvioi ajan olleen kypsä siihen, että hän lähtee itse kilpailuun mukaan.

– Nyt kun kaikki kolme lasta ovat jo kouluikäisiä, tuntuu, että aikaa on johonkin muuhunkin.

Toisaalta myös korona-aika antoi Nummelle uutta inspiraatiota, sillä päällimmäisenä on tunne, että nyt on se hetki.

– Kilpailu on myös hieno ja perinteinen. Sieltä on aina noussut upeita artisteja, äänestysvaiheeseen ja 50 parhaan joukkoon edennyt Nummi kiittelee.

OMAKSI valtikseen Irmeli Nummi sanoo äänensä, josta hän pitää huolta hoitamalla sitä ahkerasti. Ääniharjoituksiin kuuluu muun muassa äänellä leikkimistä ja hengitysharjoituksia. Laulamista hän treenaa päivittäin vähän joka paikassa. Toisinaan jopa töissä.

– Saatan joskus jonkun pätkän sielläkin vetäistä, Loimaan aluesairaalan kuntoutusosastolla sairaanhoitajana työskentelevä Nummi naurahtaa ja sanoo sanojen jäävän parhaiten mieleen kuuntelemalla.

Lauluäänestä hän toteaa yleisesti, ettei se ole mikään itsestäänselvyys, vaikka olisi kuinka paljon lahjoja.

– Laulunlahja on vain pieni ripaus kokonaisuudessa, muutoin äänen kehittäminen on täyttä työtä samaan tapaan kuin urheileminen, jos siinä meinaa pärjätä.

Loimaan Naislaulajien kuorossa 14-vuotiaasta saakka mukana ollut Nummi kertoo laulavansa kuorossa toista sopraanoa.

– Minulla on luonnostaan matalahko ääniala, mutta olen saanut laajennettua sitä muun muassa ottamalla laulutunteja.

TANGON ja musiikin lisäksi tanssiminen on Nummen sydäntä lähellä. Hän kertookin aloittaneensa lavoilla käymisen jo nuorena käytyään tanssikurssin Heimolinnassa.

– Menimme ystäväni kanssa sinne, ja sen jälkeen olimmekin lavoilla tosi paljon.

Hän uskoo tanssikulttuurin tulevaisuuteen, sillä yhä useampi nuori on hänen mukaansa alkanut löytää lavoille.

– Yleisesti ottaen ihmiset kyllä tykkäävät tanssia. Se on sellainen suomalaisten juttu, hän pohtii ja haluaa uskoa perinteiden ylläpitämiseen.

Aikanaan Nummen tuli opetettua myös oma miehensä tanssin saloihin, vaikka lavoilla heidän ei tulekaan käytyä.

– Mies oppi yllättävän helposti, hän antaa kiitosta ja sanoo heidän tanssivan nykyään juhlissa tai toisinaan kotona.

 

Yleisö pääsee äänestämään semifinaaleihin pyrkiviä kilpailijoita Tangomarkkinoiden kotisivuilla 28.4. saakka.