Polttopuiden hinnat nousussa, kysyntäkin on kasvanut

0
Pasi ja Sanna Uusitalo investoivat keväällä uuteen klapikoneeseen. Kahden koneen pyörittäminen mahdollistaa hiukan isompien rankakuutioiden pilkkomisen.

LOIMAA/VIRTTAA, YPÄJÄ Kuivat polttopuut loppuivat tällä lämmityskaudella monelta polttopuukauppiaalta aiottua aiemmin. Ypäjäläinen Pasi Uusitalo myi viimeiset kuivat klapit joulun alla. Virttaalainen Tomi Kyläheikkilä sai puut toimitettua lähes kaikille halukkaille.

– He, jotka halusivat puuta, saivat puunsa. Tänään tuli yksi kysely, mutta hänelle ei ollut enää puuta, Kyläheikkilä summasi huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

– Riippuu vuodesta, miten pitkään puuta on. Nyt on vasta huhtikuu. Aika monta kertaa juhannuksena on ollut pari kuutiota jäljellä. Viime vuonna puu loppui kesken.

Kyläheikkilä myi tuolloin viimeiset puut vuodenvaihteessa. Talvi oli leuto, mikä haittasi puunkorjuuta ja siten puunsaantia.

Puukauppias onkin toimissaan sään armoilla. Pasi ja Sanna Uusitalon mieleen on jäänyt kevät, jolloin puiden kuivattaminen oli todella haastavaa. Heille on tärkeää, että kuivana klapina myyty tavara todella on kuivaa. Huonolaatuiset eli suomeksi homeiset puut eivät kuulu kuormaan.

Valtaosa asiakkaista haluaa kuivaa polttopuuta.

– Muutamalla asiakkaalle tehdään tuoretta ja viedään traktorilla tai peräkärryllä, Pasi Uusitalo kertoo.

HUOLTOVARMUUS saattaa puhutella osaa puunpolttajista. Kyselyjä ei kuitenkaan alkanut tulla tavallista vinhemmin Ukrainan sodan alettua. Eniten kysyntä peilaa sähkön hintaa.

– Moni sanoo, että laittaa patterit pienemmälle ja polttaa puuta enemmän, Kyläheikkilä toteaa.

Hänen yrityksensä Virttaan pilke ei aio lisätä polttopuun määrää nykyisestä 1200 heittokuutiosta. Hän vähensi määrää jo kuluvalle lämmityskaudelle. Puukauppa on Kyläheikkilälle sivubisnestä samoin kuin Uusitaloille. Heidän tilallaan pilkotaan koivua vuosittain noin 900 heittokuution verran. Koivunrankoina se tekee noin 400 kiintokuutioita.

– Kahdella koneella voi päästä noin 500–600 kuutioon, mutta sitten alkaa loppua varastotila kesken ja täytyisi olla työntekijöitä, pariskunta laskeskelee.

SIINÄ MISSÄ asiakas tutkailee sähköyhtiön taksoja, polttopuukauppias seuraa herkeämättä polttoaineiden hintoja. Puiden kuljetus maksaa, eivätkä korjuukustannuksetkaan ole laskusuunnassa. Siksi hinnastossa on nostopainetta.

Kyläheikkilä ja Uusitalo hankkivat puunsa metsänhoitoyhdistysten kautta.

– Olen jo ilmoittanut omille asiakkailleni, että hinnat nousevat, Kyläheikkilä kertoo.

Rahtihintoja hän tarkasti jo tälle keväälle.

Ilmastotavoitteista johtuen tulisijoilta saatetaan vaatia jatkossa enemmän. Yrittäjät uskovat kuitenkin lämmitysmuodon tulevaisuuteen.

– Epäilisin, ettei Suomesta puun poltto lopu. Se on todella hyvä lisä lämmitykseen. Ja puusaunathan ovat Suomessa yleisiä. Suurin osa ottaa puuta saunapuuksi, Kyläheikkilä sanoo.