Sotilasasiantuntija: ”Suomen ei pidä enää koskaan jäädä yksin”

0

LOIMAA Loimaalaistaustaisen everstiluutnantti evp. Seppo MT Vainion mielestä myös Suomessa pitää olla huolissaan Venäjän hyökättyä laajamittaisesti Ukrainaan.

– Venäjä on arvaamaton ja häikäilemätön. Venäjällä ei näytä olevan enää pidäkkeitä sotilaallisen voiman käyttöön, vaikka riskit olisivat valtavia.

Tältäkin pohjalta Vainio pitää nykytapahtumia niin järkyttävinä, että hän katsoo vakinaisesta palveluksesta eronneena upseerina tarpeelliseksi kommentoida aihetta yleisellä tasolla ammattitaustaansa vasten. Hän korostaa, että kyse on hänen omista näkemyksistään.

Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen pääopettajan tehtävistä noin vuosi sitten eläköityneen Vainion mukaan on vaikea arvioida sitä, mitä Ukrainassa tapahtuu seuraavaksi.

– Sen tietää vain Putin, sillä länsimaat eivät ilmeisesti puutu jatkossakaan sotilaallisesti tilanteeseen. Sodan laajentumisen ja joukkotuhoaseiden käytön uhka sitovat käsiä. YK:n rooli on puolestaan lähinnä symbolinen, sillä Venäjän veto-oikeus estää turvallisuusneuvoston puuttumisen tilanteeseen.

VAINIO pitää todennäköisenä sitä, että aikanaan Ukrainassa päädytään pattitilanteeseen ja talvisodan kaltaiseen pakkorauhaan, jossa kumpikaan osapuoli ei ole voittaja eikä rauha jää pysyväksi. Sitä ennen hän pelkää, että Venäjä jatkaa tuhoamissotaansa Ukrainassa painopisteen siirtyessä itään ja etelään.

Vaikka tapahtumat huolettavat Vainiota myös Suomen kannalta, hän on tyytyväinen siihen, että Suomessa on varauduttu hyvin ulkoiseenkin uhkaan.

– Yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta huolehditaan, ja sotilaallinen maanpuolustus on hyvässä kunnossa niin osaamisen, tahdon kuin välineiden osalta.

Huolimatta tästä hänellä on selkeä kanta siihen, että Suomen pitäisi liittyä Natoon.

– Jos jotain pitäisi oppia talvisodasta tai Ukrainan sodasta, niin se, ettei koskaan enää saa jäädä yksin. Nato on ainoa vastavoima, jota Venäjä ei lähde haastamaan. Silloin oltaisiin jo kolmannessa maailmansodassa.

UKRAINAN sotatapahtumia seuratessa ihmisille voi herätä kysymys esimerkiksi siitä, mihin uutisiin ja tietoihin voi uskoa. Vainio muistuttaa sodan molempien osapuolien harjoittavan propagandaa.

– Venäjän viestit ovat petollisia, sillä vaikka ne ovat joskus uskottavia, niin ne ovat lähtökohtaisesti valetta. Myös Ukraina harjoittaa propagandaa eikä heidänkään viesteihinsä voi sokeasti luottaa.

Vainion mielestä luotettavinta tietoa saa paikan päältä kirjeenvaihtajilta, Etyjiltä, satelliittikuvista ja länsimaiden tiedustelulta. Hän pitää kotimaisen perinteisen median uutisantia luotettavana.

Hän muistuttaa, että riippumaton kansainvälinen sotarikostutkimus vie aikaa, joten lopullinen totuus selviää vasta myöhemmin.

TURUSSA syntynyt Vainio asui lapsuudessaan ja nuoruudessaan Loimaalla ja kävi täällä koulunsa aina lukioon saakka.

Sotilaan ammatti on kuljettanut sittemmin ympäri Suomea ja ulkomaillakin eri tehtävissä, ja hän toimi esimerkiksi komppanianpäällikkönä ja pataljoonan komentajana Porin prikaatissa Säkylässä. Viimeiset vuodet työurastaan hän työskenteli opetustehtävissä maanpuolustuskorkeakoulussa.

Sastamalassa Keikyässä eläkepäiviään viettävä Vainio vieraili hiljattain Loimaan Veteraanituvassa, jossa hän esitelmöi esikoiskirjansa Herman: tarkk’ampuja ja keisarin vartija (LL 22.5.2021) pohjalta.