Teemaillassa vauhditettiin Loimaan matkaa pandemiasta landemiaan

0
Teemailtalaiset raapustivat ideoita pöytäliinojen täydeltä.

LOIMAA/SARKA Toiveiden tynnyri täyttyi, kun loimaalaiset ideoivat sisältöä kaupungin tekeillä olevaan toimintasuunnitelmaan kaikille avoimessa tilaisuudessa torstai-iltana. Teemoihin kuuluivat elinvoima, asuminen ja elinympäristö.

Kapellimestarina hääräsi johtava konsultti Anni Antila FCG:stä. Hän jakoi väen viiteen ryhmään ja pyysi miettimään Loimaalle sopivia kärkihankkeita.

Liikkumisen ja saavutettavuuden parantamiseen keskittynyt ryhmä noudatti Antilan toivetta ja tiivisti tavoitteet kolmeen kärkihankkeeseen: lähijunat, maahanmuuttajien kotiutus ja lähiruokamessut.

Ryhmän mielestä lähijunien lisäksi julkista liikennettä pitäisi parantaa myös poikittaissuunnassa.

Maahanmuuttajien kotoutumista voitaisiin auttaa vaikkapa perustamalla kansainvälinen päiväkoti.

Seudun vahvaa alkutuotantoa henkivien lähiruokamessujen nimeksi sopisi Ohra, ja ne voitaisiin järjestää joka toinen vuosi.

Koulutuksen kehittämistä pohtinut porukka kantoi huolta työikäisten määrän vähenemisestä ja nuorisovuodosta. Ryhmä totesi, että Loimaalla on runsaasti varsinkin teknologia-alan yrityksiä, joiden toimintaa pitäisi tuoda tutuksi nuorille vaikkapa tet-harjoittelujen ja ammattiopiskelijoiden työelämäjaksojen kautta.

Asuinympäristön parantamiseen tuli runsaasti ideoita. Loimaa on julistanut vuoden 2023 asumisen teemavuodeksi, mitä pidettiin hyvänä toimenpiteenä. Asumisen aiheekseen saaneen ryhmän mielestä vetovoimatekijöitä olisivat muun muassa vuokrarivitalon rakentaminen, tonttien helppo saatavuus, osallistuva budjetointi kylittäin, kesäkotikampanja ja maauimala.

Ideoiden ilotulitusillassa todettiin myös, että Loimaa kilpailee lukuisten vastaavankokoisten kaupunkien kanssa ja keskinäinen kehuminen ei auta vaan erottautuminen vaatii vahvaa markkinointia.

Maaseutukaupungin hyviä puolia korostavaan markkinointiin löytyi koronaan ja sen jälkeiseen aikaan sopiva iskulausekin: pandemiasta landemiaan.

Tilaisuuden ja viime viikolla järjestetyn hyvinvointiin, sivistykseen, liikuntaan ja vapaa-aikaan keskittyneen teemaillan (LL 23.4.) tuloksia käytetään hyväksi kaupungin toiminnassa ja strategiatyössä. Toimintasuunnitelma tulee valtuustokäsittelyyn alkusyksystä.