Työelämään tarvitaan mielenturvaa

0

17 miljoonaa menetettyä työpäivää vuodessa. Noin 11,2 miljardia euroa. Suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin työpaikoilla. Jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu siitä. Mistä on kyse?

Kyseessä ovat mielenterveyden häiriöt. Edellä olevilla luvuilla mitaten ihmisten oirehdinta on muuttunut näkymättömästä näkyväksi. Kun jokin ilmiö saa haitta-arvion rahassa, todellisuuteen herätään. Vaikutus voi heikentää yhteiskunnan rakenteita.
Koska työelämä vaatii mieleltä koko ajan enemmän, ollaan tietotyön aiheuttaman kuormituksen äärellä nyt samassa tilanteessa kuin työperäisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa. Tarvitaan hyvää mielen ergonomiaa, joka ei toimi hetken helpotuksena vaan kestävästi tulevaisuuteen kantaen.

Viime aikojen uutiset ihmisten halusta vaihtaa alaa kytkeytyvät siihen, että työtä on liikaa, tekijöitä liian vähän ja muu henkinen kuormitus, kuten maalitus, lisääntynyt. Kun tilanteeseen on havahduttu, ovat muun muassa useat työmarkkinajärjestöt, yritykset ja mielenterveyden toimijat perustaneet yhdessä Mielenturvaa-verkoston, jonka tavoitteisiin halutaan työpaikatkin mukaan. Kyse on palveluiden kehittämisestä niin, että työelämässä ylikuormittumisen seuraukset voitaisiin vaihtaa syihin puuttumiseksi. Ratkaisuillekin on tietysti hintalappu, mutta tavoite on sen arvoinen. AS