Työllistetään Loimaalla ukrainalaisia

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Loimaan evankelisen kansanopiston koulutuspäällikkö kertoi paikallislehdessä (LL 29.3.), että Ukrainasta saapuneet pakolaiset ovat jo ryhtyneet opiskelemaan suomen kieltä, vaikka suurin osa heistä on tullut vasta pari viikkoa sitten.

He toivovat pääsevänsä työllistymään niin innokkaasti, että heitä joudutaan jo toppuuttelemaan. Pelkona on, että he joutuvat pettymään, jos työnantajat odottaisivat enemmän kielitaitoa.

Loimaalla on useita satoja työnantajia, esimerkiksi teollisuudessa ja maataloudessa. Voisivatko loimaalaiset työnantajat nyt suorastaan kampanjahengessä etsiä Ukrainan pakolaisille työpaikkoja ja tarjota niitä Loimaalle saapuneille? Mahdollisesti ensin muutaman kuukauden ajaksi, ja myös puolipäiväinen työ sopii varmasti monelle pakolaiselle. Olisiko mahdollista, että työnantajat itse sekä yhteisissä järjestöissään pohtisivat, millaisia töitä he voisivat tarjota tänne saapuneille?

Ukrainalaiset ovat ahkeria ja työtä pelkäämätöntä väkeä, minkä jo ennestään Suomessa tiedämme. Heitä on käynyt täällä jo tuhansia kausitöissä vihannestuotannon parissa sekä monilla maatiloilla.

Usein kielitaidon merkitystä liioitellaan. Varsin pitkälle yleensä päästään jo elekielellä ja muutamalla suomen tai englannin kielen sanalla. Esimerkiksi TV-haastatteluissa ukrainalaiset ovat pystyneet hämmästyttävän hyvin kertomaan englanniksi tilanteestaan, vaikka tosiasiassa kielitaito lieneekin melko suppea.

Riittävä suomen kielen taito kehittyy itse työssä nopeasti silloin, kun työntekijöillä, kuten nyt ukrainalaisilla, on siihen hyvä motivaatio.

Kuten on julkisuudessa tuotu esille, ukrainalaiset ovat sitkeydellään taistelleet muidenkin maiden koskemattomuuden puolesta. Me olemme siten suuressa kiitollisuudenvelassa ukrainalaisille pakolaisille sekä niille heidän perheidensä jäsenille, jotka ovat vielä jääneet Ukrainaan puolustamaan maataan.

Näin voimme auttaa Ukrainaa