Alastaro talkoiltiin siistiksi

0
Tuija Antelo lajittelee löytämänsä roskat saman tien, sillä rattaissa on omat paikkansa esimerkiksi metallille, lasille ja sekajätteille.

LOIMAA Alastaron kyläraitilla on eri näköistä kuin vielä tovi sitten: kyläyhdistys, Tuttujen tupa sekä Roskakapina järjestivät siivoustalkoot, joiden tarkoituksena oli saada keskustan alue roskattomaksi. Koululaiset aloittivat siistimistä jo viime viikolla.

– Myös kaupunki ja kaupat olivat yhteistyöhaluisia. Heiltä saimme hanskoja ja pusseja, itse olen hommannut pihtejä, Roskakapinan edustaja Tuija Antelo kiittelee.

Ensimmäisen puolen tunnin aikana hän noukki pussillisen tupakantumppeja, joita hän kertoo suuresti vihaavansa.

– Monet kerääjätkään eivät poimi niitä, mutta minulla ne osuvat aina silmiin. Tumppiroskiksia pitäisi saada enemmän. Toiset heittävät tumpit sadevesikaivoon, Antelo harmittelee.

– Sellaista maailmankolkkaa ei olekaan, missä ei olisi tupakantumppeja.

Antelolle ympäristön siivoaminen on kunnia-asia mutta myös osa tavallista arkea. Hän onkin julistanut oman asuinpaikkansa Koskenkyläntien maailman ensimmäiseksi roskattomaksi tieksi.

Siivousurakkaa helpottamaan hän on rakentanut lastenvaunuista siivouskärryt, jossa roskat voi heti lajitella.

– Yleensä koirakin on mukana, vaikka välillä meillä on ulkoillessa eri intressit, Antelo naurahtaa.

Hänelle roskien poimiminen on myös meditatiivista harrastamista, kuin terapiaa.

– Kun kuulin, että ystäväni oli menehtynyt syöpään, lähdin heti keräämään roskia. Siinä ei tarvitse ajatella, vaan saa keskittyä yhteen asiaan.

Antelon facebookiin perustamassa Roskakapina-ryhmässä on 1 800 jäsentä, ja toiminta on poikinut myös sata roskakummia ympäri Suomea.

– Loimaa saisi olla ylpeä, sillä aluksi Roskakapinassa oli eniten loimaalaisia jäseniä. Nyt Helsinki on mennyt ohi.