Kaupungin lastensuojeluyksikköä selvitetään Alastarolle

0
Lastensuojeluyksikkö saatetaan sijoittaa entiseen Ahos-kotiin. Tilat sijaitsevat samassa rakennuksessa Alastaron terveysaseman kanssa.

LOIMAAN kaupungilla valmistellaan oman lastensuojeluyksikön perustamista ja nyt yksikön paikkavaihtoehdoksi on nostettu Alastarolla terveysaseman yhteydessä sijaitsevan entisen Ahos-kodin tilat.

Kaupungin sote-johtaja Timo Hokkanen korostaa, että Ahos-kodin tilojen soveltuvuutta lastensuojeluyksikön käyttöön selvitetään parhaillaan eikä varsinaisesta suunnittelusta voi vielä puhua.

Jos lastensuojeluyksikkö päätetään perustaa entisen Ahos-kodin tiloihin, Hokkanen pitää selvänä, että tilat vaativat muutostöitä ennen niiden käyttöönottoa. Hän muistuttaa, että lastensuojeluyksikkö on aikanaan lasten koti ja tarkoitettu mahdollisesti pidempiaikaiseenkin asumiseen.

Vielä viime vuonna lastensuojeluyksikköä suunniteltiin Hirvikoskelle Hanhenpuiston kiinteistöön.

Hanhenpuiston kohdalla oli tiedossa, että rakennuksen alapohjassa on kosteusongelmia, ja kaupunki kaavaili salaojasaneerausta rakennuksen kuivatuksen parantamiseksi (LL 26.8.2021). Valtuusto ehti varata Hanhenpuiston salaojasaneerausta varten 35 000 euroa tämän vuoden budjettiin.

Hokkanen sanoo, ettei lastensuojeluyksikköä suunnitella enää Hanhenpuistoon. Hänen mukaansa hyvinvointilautakunnassa katsottiin muun muassa, ettei täyttä varmuutta ole siitä, miten kiinteistö saadaan kunnostettua.

Kaupungilla ei ole tällä hetkellä lainkaan omaa lastensuojeluyksikköä, ja uudesta kunnallisesta yksiköstä on suunniteltu seitsemänpaikkaista loimaalaisten ja lähialueiden lasten sijoitustarpeisiin.

Yksikön perustaminen on viivästynyt, ja se sisältyi jo kaupungin viime vuoden suunnitelmiin. Päätöstä yksikön perustamisesta odotetaan tämän vuoden aikana, sillä sote-palveluiden järjestäminen siirtyy maakunnalliselle hyvinvointialueelle ensi vuoden alusta.

Esimerkiksi perussuomalaisten ja sitoutumattomien valtuustoryhmä on kiirehtinyt valtuustoaloitteellaan lastensuojeluyksikön käynnistämistä mahdollisimman nopeasti (LL 16.12.2021).

Sote-johtaja tavoittelee, että yksikkö saataisiin toimimaan vielä tämän vuoden aikana.

Hokkanen sanoo, että yksikön valmistelua ja tilakysymyksiä lähtee seuraavaksi viemään eteenpäin hiljattain valittu lastensuojeluyksikön johtaja. Määräaikaiseen toimeen on valittu Jennica Kainulainen ja hänen varalleen Elviira Onnela.

Kunnallista lastensuojeluyksikköä on perusteltu taloudellisilla ja toiminnallisilla syillä.

Hokkanen on korostanut toiminnallisia syitä, kuten sitä, että sijoitettavalle lapselle löytyisi paikka läheltä Loimaata, jolloin lapsen yhteys nykyiseen sosiaaliseen ympäristöön ei katkeaisi. Nyt tilanne voi olla se, että etenkin kiireellisissä sijoitustapauksissa lapsen ensimmäinen sijoituspaikka voidaan joutua etsimään kaukaakin.

Loimaan kaupungin lastensuojelumenot olivat kokonaisuudessaan noin 3,1 miljoonaa euroa viime vuonna, ja ne kasvoivat arviolta 600 000 eurolla edellisvuodesta.

Helmikuun lopun tilanteen perusteella 50 loimaalaista lasta on sijoitettu kodin ulkopuolelle. Heistä 28 on laitoshuollossa.