Kevät lisää olutvarkauksia Loimaallakin

0
Kaksi vuotta K-Market Korintin ja Turuntien kauppiaana toiminut Maija Rautakorpi ja viime syksynä mukaan tullut puoliso Jaakko Rautakorpi kiittelevät Loimaan poliisin nopeaa reagointia varkaustapauksissa.

LOIMAA Näpistykset ja niiden aiheuttamat uhkatilanteet lisääntyvät ruokakaupoissa kevään myötä Loimaallakin, vaikka paikallisesti kyse ei olekaan yhtä isosta ongelmasta kuin vaikkapa Turussa.

– Juoksukaljojen hakijat ovat selkeästi keväällä ja syksyllä hieman aktiivisempia, muu aika on rauhallista. Tutut asiakkaat eivät varkauksiin syyllisty, vaan asialla on lähes aina aivan vieraita naamoja, kommentoi K-Market Turuntien ja Korintin kauppias Maija Rautakorpi .

Hirvikosken K-Marketin kauppias Sari Mäki on samoilla linjoilla. Aiempina vuosina myös lähialueella asuvat ovat aika ajoin yrittäneet hankkia mietoja alkoholijuomia varastamalla, mutta toiminnasta seuraava porttikielto kaupalle pitää ihmiset kurissa. Mäen mukaan juoksukaljoja haetaan harvoin, eikä määrä ole vuosien saatossa lisääntynyt.

– Aika harvoin olutta viedään, mutta sitten tuntuu, että sitä katoaa useampikin pakkaus lyhyen ajan sisään. Asialla tällöin ovat ennestään vieraat henkilöt.

Voimakas puuttuminen tapauksiin on kauppiaiden mukaan toiminut. Rautakorpi ja K-Citymarketin kauppias Jyrki Koenkytö kertovat tekevänsä rikosilmoituksen pienimmästäkin näpistyksestä. Oli kyseessä sitten euron suklaapatukka tai arvokkaampi tuote.

– On aina yritetty saada tilanne paikan päällä haltuun ja poliisi paikalle. Sitten ei ainakaan sama henkilö ole kokeillut uudestaan, kertoo Rautakorpi.

Rikosilmoituksen ahkerista täyttämisistä huolimatta kauppiaat harvoin saavat korvauksia menetyksistään. Koenkytö kertoo näpistysten aiheuttavan turhaa työtaakkaa kauppiaille ja poliisille.

– Laki on aika hampaaton tällä hetkellä ja päästää kaikki tapaukset läpi. Tiedän että poliisit ovat tilanteeseen kypsiä, koska joutuvat tällaisten asioiden kanssa painimaan. Se on kuitenkin ainoa asia mitä me pystymme tällä hetkellä tekemään, että tähän valtakuntaan tulisi jonkinnäköinen muutos. Usein tuloksena on vain syyttämättäjättämispäätös ja homma jää siihen. Muuntorangaistus pitäisi ottaa takaisin käyttöön; eli ellet maksa sakkoja, niin lähdet istumaan.

Usein väitetään kauppojen vakuutusten korvaavan näpistelystä koituvat tappiot.

– En ymmärrä, mistä tällainen käsitys on peräisin, miksi joku vakuutus näpistelyjä korvaisi? Kaikki on pois kauppiaan pussista, Koenkytö sanoo.

Vaikka näpistyksen rahallinen arvo olisi pieni, koituu niiden selvittelystä ylimääräistä työtaakkaa kauppojen pitäjille.

– Ennen muuttoa Heimolinnankadulta Kartanomäenkadulle olivat kaljavarkaudet iso ongelma. Niiden selvittelyyn kului suuri määrä työajasta, kertoo Tokmannin myymäläpäällikkö Sari Kauti .

Lasten ja nuorten karkkivarkaudet ovat myymälöissä jopa päivittäisiä. Usein kyse ei ole edes rahan puutteesta, vaan viikkorahat säästetään muuhun käyttöön.

– Usein nuorilla on kyllä rahaakin, mutta silti jostain syystä pitää varastaa. Olen koittanut nuorille sanoa, että jos on kestämätön karkkihimo tai nälkä, niin meiltä kyllä löytyy apua hätään ilman varastamistakin. Aina on jotain syötävää tai makeisia, joita saa ihan pyytämällä, vakuuttaa Sari Mäki.