Kolme seisoo vinossa julkaisi levyllisen uutta ja vanhaa

0
Uuden Vallan Festivaaleilla Porin Kirjurinluodossa vuonna 1984 Kolme seisoo vinossa oli kovassa seurassa, sillä siellä esiintyivät myös muun muassa Sielun Veljet ja Eppu Normaali. Yleisön edessä kitaristi Hannu ”Enver” Mäkelä ja basisti Olli ”Keno” Tuomola antavat kaikkensa.

LOIMAA 1980-luvun alussa perustettua loimaalaista Kolme seisoo vinossa -yhtyettä on aina ollut hankala karsinoida suoraan mihinkään musiikkigenreen. Bändi astui lavoille punkmusiikin kovimman aallon jälkeen ja halusi kuulostaa erilaiselta.

– Me emme soittaneet enää mitään peruspunkkia, vaan mukana oli esimerkiksi kosketinsoittimet. Edustimme selkeästi uudempaa soundimaailmaa, yhtyeen kosketinsoittaja Jorma ”Vino” Vepsä kertoo.

Laulaja Janne Lappalainen sanoo, että yleensä Kolme seisoo vinossa on luokiteltu goottibändiksi, mutta sekään ei hänen mielestään aivan istu heille.

– Meitä ei voinut suoraan luokitella minkään tyylisuunnan alle.

Musiikki on kuitenkin tunnelmaltaan tummasävyistä, vaikka Vinon mielestä heidän valikoimistaan löytyy myös tanssittavia biisejä.

– Meillä on aina ollut rytmi vahvasti mukana, hän painottaa.

Nelisen vuotta kasassa ollut yhtye hajosi lopulta 80-luvun puolivälissä, mutta senkin jälkeen biisejä on syntynyt aina näihin päiviin saakka. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Janne Lappalaisen ja Jorma ”Vino” Vepsän lisäksi basisti Olli ”Keno” Tuomola , kitaristi Hannu ”Enver” Mäkelä ja rumpali Veli-Matti ”Velkku” Nurminen. Äänentoistosta ja studiokuvioista huolehti Jorma Tikka.

Yhtyeen jäsenet muistelevat ajan olleen silloin kiihkeää, ja he halusivat saada paljon ja nopeasti aikaiseksi.

– Meillä oli kovat odotukset, mutta bändin elinvuosina ei tapahtunut niin paljon kuin olisimme halunneet, he kertovat ja sanovat hajaantumisen tulleen lopullisesti, kun jäsenet alkoivat muuttaa opiskelujen perässä pois Loimaalta.

Bändin edustama tyyli oli myös niin marginaalista, että tavoittaakseen isomman yleisömäärän se olisi joutunut luopumaan omasta, tunnistettavasta soundistaan.

– Me ei haluttu kuitenkaan sellaista emmekä ajatelleet asiaa siltä kannalta, Enver toteaa.

Alun perin biiseistä vastasi laulaja Janne Lappalainen, mutta pian muut tulivat mukaan. Kun kappaleita alkoi olla tarpeeksi kasassa, demoja läheteltiin ahkerasti levy-yhtiöille. Vuonna 1983 ilmestyikin ensimmäinen sinkku levy-yhtiö Johannan kustantamana.

Bändin hajotessa levytyshaaveet haudattiin, mutta varastoon jäi paljon sekä valmista että keskeneräistä materiaalia. Myöhemmin on syntynyt myös lisää biisejä, joista tuoreimmat ovat viime kesältä. Vuonna 2005 Kolme seisoo vinossa -jäsenet päättivät julkaista omakustanteisen kokoelma-cd:n ja tänä vuonna on toisen pitkäsoiton aika. Tällä kertaa taakse saatiin vinyylilevyjä julkaiseva Hiljaiset levyt -yhtiö.

– Kun selvisi, että meillä on valmista aineistoa, idea vinyylistä tuli levy-yhtiöltä, Enver kertoo.

Sinä tanssit nuoralla 1981–2021 -nimeä kantava levy sisältää sekä alkuperäisiä biisejä että myöhemmin kirjoitettuja aina neljältä vuosikymmeneltä. Lappalaisen mukaan uudemmatkin kappaleet ovat silti heidän tyylilleen uskollisia ja tunnistettavia.

Bändi pitää albumia harvinaisena julkaisuna, sillä kovin usein ei julkaista levyä, joissa biisien ikähaarukka on niin lavea.

– Se ei ole kovin tavallista, ja se tuntuu todella hyvältä, Keno tiivistää kaikkien tunnot.