Krapurannan kesä pyörähti käyntiin avajaistreffeistä

0
Krapurannan karavaanarialue on ehtinyt jo yli 30 vuoden ikään. Kaikkiaan sinne mahtuu noin 250 auto- ja vaunukuntaa.

ORIPÄÄ Toukokuun puolivälissä se aina alkaa. Nimittäin monen karavaanarin koko talven odottama kesäkausi, kun Krapurannan avajaistreffit keräävät puolentoista sataa vaunu- ja autokuntaa Oripäähän.

Alastarolta tulleet Marjatta Mäkipää ja Heikki Hakanen sanovat treffien olevan tapahtuma, jonne he ovat saapuneet siitä lähtien, kun asuntoauto ostettiin vajaa parikymmentä vuotta sitten.

– Siitä se kesäkausi lähtee liikenteeseen. Sen jälkeen kierrämme ympäri Suomea ja palaamme jälleen elokuussa haitaritreffeille, pariskunta kertoo suvikierroksensa kulusta ja vakuuttaa, ettei edes kallistunut polttoaineen hinta estä reissuntekoa.

– Kyllä sitä mennään samalla tavalla kuin ennenkin, Hakanen toteaa.

Pitkän talven jälkeen parasta on heidän mielestään tavata ympäri Suomea tulevia tuttuja.

– Heitä tänne tullaan treffaamaan, ja se on karavaanarielämässä juuri se rikkaus.

Avajaistreffejä ovat odottaneet myös vanhat ystävykset, 11-vuotiaat Kasper Riihikoski Riihikoskelta sekä Veeti Vornanen Aurasta. Kasperin äiti Katja Riihikoski kertoo poikien tunteneen toisensa jo kolmivuotiaasta saakka, ja siksi kesän aloitustapahtumaa odotetaan kovasti puolin ja toisin.

– Meidän perheemme ovat käyneet täällä vuodesta 2014, ja pojat ovat olleet siitä saakka kesäkavereita. He ovat aina yhdessä, kun olemme täällä.

Kun kauden avajaiset on vietetty, tapahtuu Krapurannassa kesän aikana paljon muutakin. Suosituin viikonloppu on ehdottomasti elokuun ensimmäinen, sillä silloin paikalle saapuu puolensataa hanuristia haitaritreffeille.

– Treffit vetävät alueen aivan täyteen, ja haitari soi läpi vuorokauden, alueen puuhamies Jarmo Toivonen kertoo.

Krapurannan palveluista nauttivat myös lapsiperheet, joiden suosiossa paikka on hyvien palveluiden vuoksi. Alueelta löytyy muun muassa lämmitetty ja katettu uima-allas perheen pienemmille, ja myös leikkikenttä on suosittu, missä esimerkiksi kaksi trampoliinia kutsuvat pomppijoitaan.

Toisaalta Krapurannassa halutaan palvella myös aikuisia, ja pari vuotta sitten alettiin pitää ysäribileitä syyskuun puolivälissä.

– Se on K-18-tapahtuma, ja sen on tarkoitus tarjota muutakin kuin pelkkää perhematkailua. Silloin saa luvalla viedä lapset mummolaan ja tulla viettämään hauskaa aikaa aikuisten kesken, Katja Riihikoski vinkkaa.

Vaikka vuonna 1990 perustettu Krapuranta alkaa lähestyä keski-ikää, sen ilme ei suinkaan ole rapistumaan päin. Vuosien varrella siellä on tehty useita parannuksia ja uudistuksia, ja esimerkiksi viime viikonloppuna avajaistreffeissä kovassa käytössä ollut, 150 henkeä vetävä tanssilava Kulkurinkeidas valmistui vuonna 2019.

– Koronan vuoksi emme ole ihan päässeet hyödyntämään sitä täysimääräisesti, mutta toivottavasti käyttöaste saadaan nyt kovaksi, Jarmo Toivonen toteaa ja sanoo, että haaveissa on järjestää siellä ensi kesänä myös Okra-tanssit.

Viime kesänä Krapurantaan saatiin paineviemäri, kun Oripään kunta veti putket alueen rajalle.

– Se oli iso investointi, mutta nyt ei tarvitse enää tyhjentää likakaivoja. Se on suuri säästö vuoden aikana, ja sijoitus maksaa itsensä takaisin lyhyessä ajassa.

Alueella on myös puulämmitteinen sauna, jonka löylyt maistuvat monille matkalaisille.