Luonnon havaintoja: hirvenparvimaljakas

0
Hirvenparvimaljakas erottuu maastossa värillään. Kuva Karoliina Kirvelä.

LUONTO Metsäpolulla voi kohdata monenlaisia yllätyksiä. Varsinkin tähän aikaan, kun luonto on vielä heräämässä ja kasvillisuus ei peitä rehevyydellään metsäpohjaa. Peurojen tallomilla metsäpoluilla ei yleensä näe kuin papanoita ja papanoita.

Yllätys olikin, kun polun reunassa näkyi komea alue oranssin näköisiä pieniä pallosia, kuin tyrnimarjoja. Aluksi tuli mieleen joku limasieni, mutta ajankohta oli liian aikainen.
Pienen tutkimisen jälkeen kaunis ryhmä osoittautui hirvenparvimaljakkaaksi. Se kasvaa sammaleisissa havumetsissä, eläinten poluilla, hakkuualueilla, usein hirvien lepäilypaikoilla ts. paikoilla jonne hirvet ovat virtsanneet, myös lannalla tai kasvijätteillä.

Itiöemät kasvavat tiheänä ryhmänä jopa useita neliömetrejä laajan, valkoisen rihmastonukan päällä. Esiintyy huhti-kesäkuussa, joskus myös syksyllä. Itiöemät ovat 0,1–0,5 cm leveitä, alkuun lähes pallomaisia, pian itiöemät aukeavat ja laakenevat maljakkaiksi.

Pikarin sisäpinta, itiölava, on oranssi, reunasta vaalea, ulkopinta oranssi, jalka lyhyt, malto ohut. Ei ruokasieni. Mielenkiintoisia metsäretkiä!

Karoliina Kirvelä