LUONTO Harvinaisia toukohärkiä Loimaalla

0
Isotoukohärkä on komea ilmestys, koiras on jopa viisi senttiä pitkä. Aikuiset toukohärät viihtyvät aurinkoisilla avoimilla paikoilla, kuten niityillä. Kuva: Erkki Kallio.

Maassamme esiintyy kahta toukohärkälajia, isotoukohärkää ja sinitoukohärkää. Molemmilla lajeilla on pieni kanta Loimaalla.
Isotoukohärkä on maassamme äärimmäisen uhanalainen ja erittäin harvinainen kovakuoriainen. Aikoinaan se on ollut yleinen, mutta oli kateissa useita vuosikymmeniä. Viime vuosina on löydetty muutamia kuoriaisen esiintymiä. Koiras on jopa viisi senttiä pitkä. Sinitoukohärkä on isotoukohärkää vähän pienempi, ja se ei ole niin harvinainen kuin isompi serkkunsa.

Sinitoukohärkä on nimensä mukaan sininen. Se on isotoukohärkää hieman pienempi. Käyttäytyminen on kuten isommalla serkulla. Kuva: Erkki Kallio.

Toukohärkään ei kannata koskea, häirittynä se erittää nivelistään myrkkyä, kantaridiinia, joka ärsyttää ihoa. Näillä eksoottisen näköisillä otuksilla on toinenkin erikoisuus. Sen toukka kipeää kukkaan ja odottaa siinä erakkomehiläistä. Kun mehiläinen laskeutuu kukkaan tarttuu toukka siihen kiinni ja saa kuljetuksen mehiläisen pesään. Siellä se syö erakkomehiläisen munia, toukkia ja myös hunajaa. Aika veitikkoja ovat.

Erkki Kallio