LUONTO Korvasienien satokausi alkaa

0
Korvasieni. Kuva: Karoliina Kirvelä.

Odotettu kevään tapahtuma, korvasienien ilmestyminen, on monelle sienikauden avaus. Talven lumisuus enteili hyvää, kosteata kevättä, joka olisi sopivaa kasvualustaa hyvälle korvasienien kasvulle. Kuinka kävikään, lumet haihtuivat jonnekin, lämpimät päivät olivat harvassa ja kovien tuulien ansiosta maapohja on erinomaisen kuiva. Sitkeästi korvasienen kasvu on päässyt alkuun.
Korvasienen tunnistaminen on kohtalaisen helppoa, koska tähän aikaan vuodesta samanoloisia sieniä ei kasva. Tippaleipämäisen sienen lakki on 5–15 cm leveä ja ontto, parhaimmillaan ison nyrkin kokoinen. Lakin alareuna on sisäänpäin kääntynyt ja kasvanut jalkaan kiinni. Sienen ulkopinta eli itiölava on sileä, kuivana matta ja kosteana kiiltävä. Lakki on väriltään vaaleanruskea, keltaisenruskea, punaruskea tai tumman suklaanruskea. Sienen sisäpinta on vaalea, jalka 1–5 cm pitkä, tukeva, yleensä lyhyehkö, epäsymmetrinen ja harmahtavan vaalea. Malto on vaaleaa, haurasta ja rustomaista. Maku on mieto ja haju miellyttävä.
Sieni kasvaa maassa olevalla laholla puuaineksella, mieluinen kasvupaikka on hiekkaisella maalla, hakkuuaukeilla ja polun varsilla sekä paikoissa, missä maan pinta on rikkoutunut eli metsätyökoneiden ajourat, polkujen varret, tuulen kaatamien puiden kantoaukot sekä eläinten sorkkien jäljet. Korvasieni esiintyy keväästä alkukesään, touko-kesäkuussa. Korvasienien esiintymisaika vaihtelee vuosittain ilmojen myötä.

Sienien puhdistus kannattaa aloittaa metsässä eli puhdista roskista ja hiekasta. Korvasieni on tuoreena tappavan myrkyllinen (gyromitriini), oikein käsiteltynä herkullinen ruokasieni. Korvasieni täytyy keittää väljässä vedessä kahdesti viiden minuutin ajan, vesi vaihdetaan keittojen välillä sekä sienet huuhdellaan molempien keittokertojen jälkeen. Keitinvesi kaadetaan pois. Korvasientä kuivatessa pitää huolehtia hyvin huoneen tuuletuksesta, koska gyromitriini on myös haihtuva myrkky. Kuivaukseen soveltuvat hyvin hyötykasvikuivurit, joissa lämpö on helppo säätää. Paras kuivauslämpö on 35–40 astetta. Tavalliset kotikonstitkin ovat käyttökelpoisia kuivaukseen, muun muassa kiertoilmauuni, lattialämmitys ja saunan jälkilämpö. Kuivatut sienet käsitellään käyttöönotettaessa samalla tavalla kuin tuorekin korvasieni.
Nyt on hyvä hetki lähteä korvasieniä metsästämään. Kannattaa tarkistaa ensimmäiseksi kaikki vanhat, hyväksi todetut paikat sekä tutkia myös uudehkojen (1–2 v.) hakkuualueiden uudistusistutusalueet. Mielenkiintoisia retkiä ja herkullisia makunautintoja korvasienien parissa.

Karoliina Kirvelä