PÄÄKIRJOITUS Klikkauksen päässä

0
Tuntemattomista numeroista epämääräisiä viestejä - klikkauksen päässä voi olla vaikka mitä. KUVA LL/Kati Uusitalo

Tuntematon lähetti tekstiviestin, jossa hän pyysi minua käymään lukemassa viestin tuntemattomia sanoja sisältäneen linkin takaa. Ei tehnyt mieli klikata.

Kun Suomi pohtii turvallisuuspolitiikkaansa ja liittoutumista Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natoon, on arveltu, että vaikuttamisyritykset lisääntyvät, koska Venäjä ei halua Suomen liittoutuvan.

Niinsanotun hybridisodankäynnin tavoitteena on aiheuttaa kohteena olevassa maassa kaikenlaista pelkoa, painetta ja epävakautta ( Suomen Kuvalehti 18/2022). Hybridisti eli monin keinoin pyritään horjuttamaan yhteiskunnan vakautta, pelottelemaan ihmisiä ja vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon. Myös kylvämään eripuraa ihmisten välille ja hajottamaan siten yhtenäisyyttä.

Hybridisodankäynnin yksi muoto on kyberiskut, pitkälle digitalisoituneen yhteiskuntamme toiminnan häiritseminen. Energiantuotanto ja -jakelu, finanssimaailma, terveydenhuolto ja teleoperaattorit ovat asiantuntijan mukaan todennäköisimpiä hyökkäyskohteita – samoin media, jonka luotettavuutta hyökkääjän kannattaa yrittää kyseenalaistaa.

Koko kansaa koskevat asiat ovat nyt myös aivan paikallisia ja henkilökohtaisia.

Hienoa, että on digi-iskuja ( LL 12.5.) ja monenlaista opastusta tarjolla. Jokaisella meistä on mahdollisuus olla valveilla ja valveutunut.