Risuviikolla kerättiin ennätysmäärä puutarhajätettä

0
Eero ”Edi” Tapaninen täytti ihmisten kompostitoiveita.

LOIMAAN jäteasemalla oli lauantaina vilinää ja vilskettä. Koko viikon käynnissä ollut risuviikko huipentui ennätysmäärään kävijöitä ja samaan aikaan Loimaan Vesi jakoi ja kuormasi ilmaiseksi maanparannuskompostia kaikille halukkaille.

– Koko viikon ajan on risupisteellä ollut niin vilkasta, etten uskonut tänään lauantaina ihmisten enää olevan liikkeellä. Mutta eihän täällä ole ikinä käynyt näin paljon väkeä, kertoi Loimi-Hämeen jätehuollon käyttöpäällikkö Mika Helkearo.

Monet asiakkaat olivatkin odottaneet lauantaita logistisista syistä. Ensin risut heitettiin mäelle ja sen jälkeen autojen lavat ja peräkärryt täytettiin tehokkaalla kompostimassalla. Viime vuonna maanparannuskomposti loppui kesken, mutta tällä kertaa tavaraa oli varattu riittävästi.

– Ensimmäiset innokkaat olivat porteilla jo ennen seitsemää ja porukkaa on käynyt tasaisesti koko päivän. Uudestakaupungista ja Kaarinasta asti on käynyt porukkaa, kertoi pyöräkuormaajalla kompostia kärryihin lastannut Eero ”Edi” Tapaninen.

kompostin kysyntä on menneinä vuosina ollut vilkkaampaakin. Joinain vuosina jonoja on kertynyt jo reilusti ennen porttien avautumista, ja kuormaajat ovat täyttäneet kaiken kokoisia hakualustoja lähes tauotta. Tänä vuonna ihmisvirta oli tasaisempaa, eikä suurempia jonoja kertynyt. Kuomullisten peräkärryjen täyttäminen oli hieman enemmän aikaa ja tarkkuutta vaativaa, kun taas avonaiset pienet kärryt täyttyivät jopa kertakippauksella. Isompia lavoja täytettiin kaivinkoneella ja täyttötavaran laatu miellytti autoilijoita.

– Me ajetaan asiakkaiden tilauksia tässä kahdella kuorma-autolla. Tavara on todettu hyvälaatuiseksi ja irtoaa kipattaessa hyvin kuormasta, kertoi Peltolan koneen toimitusjohtaja Teemu Peltola.

Kompostia kipattiin niin autojen lavoille, peräkärryille kuin kuorma-autojen ja traktorien lavoillekin. Käyttötarkoituksiksi hakijat kertoivat kuusiaidan, nurmikon ja muiden puutarhaan ja pihaan liittyvien alueiden parannustyöt. Erittäin väkevä maanparannuskomposti vaatii laimennusta vähemmän ravinteikkaalla maa-aineksella, eikä se sovi porkkanoiden kasvatukseen.

Tarjolla oli myös munkkikahvit ja Loimi-Hämeen jätehuollon henkilökunnan asiantuntevaa kierrätysneuvontaa. Kahvipisteelle kerääntyikin runsaasti risuvapaudesta ja ilmaisesta kompostista ilahtuneita ihmisiä.

– Tätä on odotettu koko vuosi! Muutenkin täällä tulee melkein jo asuttua ja on pakko kehua nykyistä paikkojen siisteyttä ja asioinnin helppoutta, kiitteli nimettömäksi jättäytynyt jäteaseman vakiokävijä.