Sitran johtava asiantuntija Kalle Nieminen on pikkasen kiinnostunut vähän kaikesta

0
Kalle Nieminen ja hänen avovaimonsa Tuuli rakastavat matkailua. Tällä kertaa kohteena on Etelä-Afrikka.

LOIMAA, HELSINKI Kun Kalle Nieminen aloitti Tampereen teknillisessä yliopistossa diplomi-insinöörin opinnot vuonna 2006, hän tajusi melko pian, ettei yksinäinen matematiikan laskujen puurtaminen ole hänen juttunsa.

– Ymmärsin, että tylsistyn kuoliaaksi, jos jatkan sitä vielä pitkään, hän kertoo ja sanoo ottaneensa mietintätauon ensimmäisen vuoden jälkeen.

Koska yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat, hän haki Helsingin yliopistoon lukemaan maailmanpolitiikkaa.

– Vaikka paikallispolitiikka on toki myös tärkeää, minua kuitenkin kiinnosti, miten kansainvälinen päätöksenteko toimii. Mitä on diplomatia ja miten esimerkiksi globaalia eriarvoisuutta vähennetään, hän selvittää ja sanoo yliopiston ovien auenneen vuonna 2010.

Täysipäiväistä opiskelua ei kuitenkaan ehtinyt kestää kuin vuoden verran, kun Nieminen pääsi Suomen itsenäisyyden juhlarahastoon Sitraan harjoittelijaksi. Kun työelämä alkoi viedä, opinnot etenivät siinä sivussa.

– Äitini harmiksi olen gradua vaille valmis maisteri, hän naurahtaa, mutta sanoo saaneensa yliopistosta kuitenkin jo kaiken tarvittavan oppinsa. Ja paljon muutakin, muun muassa avovaimo Tuulin.

TÄNÄ KEVÄÄNÄ puolentoista vuoden yritysmaailmaretkeltä takaisin Sitraan johtavaksi asiantuntijaksi palannut Kalle Nieminen kertoo olevansa edelleen kiinnostunut samoista teemoista kuin mennessään yliopistoon. Aihe on hänen mielestään noussut entistä vahvemmin tapetille viime vuosien kriisien myötä.

– Ne ovat osoittaneet kansainvälisen yhteistyön merkityksen entistä voimakkaammin.

Hän muistuttaakin, että meidän nykyisen hyvinvoinnin ja onnellisuuden taustalla on se, että olemme saaneet nauttia teknologian kehityksen vauhdittamasta maailmanlaajuisesta talouskasvusta.

– Olemme osa globaalin vaihdannan, talouden ja arvojen verkkoa. Emme Suomena ole irrallaan kansainvälisestä politiikasta vaan vahvasti sen osa.

Myös yksilötasolla ihmiset ovat linkittyneet Niemisen mukaan osaksi globaalia verkkoa. Hän antaa esimerkiksi sosiaalisen median kanavat, joiden kautta kuka tahansa voi löytää itseään kiinnostavan yhteisön ja kommunikoida reaaliajassa mihin päin maailmaa tahansa.

– Koen vahvasti, että ihmiset ja luonto voivat tulevaisuudessa elää hyvin vain, jos onnistumme kehittämään maailmaa yhdessä.

JATKUVA kehitys on myös Kalle Niemisen henkilökohtaisessa elämässä hyvin tärkeää. Hän uskoo elinikäiseen oppimiseen, ja aina, kun mahdollista, hän haluaakin sukeltaa uuden aiheen pariin sekä työelämässä että vapaa-ajalla. Hän nauraakin olevansa pikkasen hullu ja pikkasen kiinnostunut vähän kaikesta.

– Olen myös harrastanut ja opiskellut vähän sitä sun tätä, mutta pidän sitä ainoastaan hyvänä asiana.

Työelämässä hän sanoo olevansa asiantuntija siinä, miten saada ihmiset tärkeän asian äärelle synnyttämään uutta. Käytännössä Nieminen vetää Sitran kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutusta, joka on suunnattu korkeille päättäjille eri yhteiskunnan alueilta. Työ on tarjonnut samalla Niemiselle itselleen mahdollisuuden ja näköalapaikan saada tietoa omista kiinnostuksen aiheista.

– Esimerkiksi talouspolitiikka on uuden äärellä. Nykyään kaikessa päätöksenteossa tulee huomioida se, että meillä on sekä ekologinen että sosiaalinen kestävyyskriisi. Tulevaisuudessa talouden onkin kyettävä paitsi luomaan hyvinvointia myös auttamaan selviytymään aikamme kriiseistä.

Vaikka Helsingin Kampissa avovaimonsa kanssa asustava, 35-vuotias Kalle Nieminen kokee työnsä olevan merkityksellistä, myös muut asiat painavat elämän vaakakupissa.

– Haluan, että elämä on kaikin puolin tasapainossa. Siihen kuuluu työn lisäksi perhe, ystävät, harrastukset ja tietenkin puoliso.

Niemiselle tärkeää on muistaa myös omat juurensa, eivätkä vuodet maailmalla ole niitä haalistaneet.

– Tässä on tultu pitkä matka Haitulan pelloilta, mutta ajattelen edelleen olevani loimaalainen. Sen identiteetin myötä erotun Espoon eteläpuolella kasvaneista, hän sanoo ylpeänä ja kertoo vielä toisenkin esimerkin, miten maalaispoika saa kaupungissa huomiota.

– Minä olen yliopistosta saamassani ystäväpiirissäni ainoa, joka on putsannut lavuaarin hajulukon. Kysyin tätä kerran, eikä kenenkään muu käsi noussut, hän nauraa.

Toisaalta vahvat lapsuuden ja nuoruuden kokemukset ovat Niemisen mukaan kantaneet hänet tämän päivän pisteeseen. Kotona hän oppi sinnikkyyden merkityksen, kun esimerkiksi matematiikan tehtävät aina lisäharjoituksia myöten oli joka kerta tehtävä. Merkittävää oli myös kummisedän maatilalla työskentely, sillä siellä näki, että aamulla on herättävä töihin, tai muuten työt jäävät tekemättä.

Nykyisessä työssä tarvittavaa esiintymiskokemusta tuli puolestaan Kertunmäen kesäteatterista, jonne edesmennyt isä poikaansa auliisti kuskasi. Tärkeä merkitys on ollut myös ala-asteenopettaja Markku Järvisellä, joka kannusti pientä Kallea käsikirjoittamaan ja ohjaamaan näytelmiä.

– Ajattelen, että kaikki nämä ovat luoneet pohjan, ja niiden ansiosta koen pärjääväni nykyisessä tehtävässäni.

Meiltä maailmalle -juttusarjassa päivitetään Loimaan seudultalähtöisin olevien ihmisten myöhempiä vaiheita. Sarjaan sopivia henkilöitä voi ehdottaa sähköpostiosoitteeseen toimitus@loimaanlehti.fi.