Ukrainan sota ei näy työttömyysluvuissa: Loimaan ja koko seutukunnan luvut paranevat

0
Viime ja kuluvana vuonna avoimia työpaikkoja on ollut Varsinais-Suomessa poikkeuksellisen paljon. Eniten työpaikkoja on ollut maaliskuussa auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut lähes 50 prosenttia kovempaa kuin viime vuonna. Arkistokuva: Riitta Salmi.

Loimaan seutukunnassa työttömiä työnhakijoita oli maaliskuussa viidennes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Vastaava pudotus näkyy myös kuntakohtaisesti. Loimaan työttömyysaste oli maaliskuussa tasan 8,0 ja Oripään 5,9.

MAALISKUUN aikana työttömien määrä yleensä supistuu helmikuuhun verrattuna. Näin tapahtui myös tänä vuonna koko Varsinais-Suomessa ja työttömiä oli maaliskuun lopussa 1 300 henkilöä helmikuuta vähemmän.

Vuotta aiemmasta työttömien määrä on vähentynyt 5 900 henkilöllä. Varsinais-Suomen vähentymistahti oli hieman hitaampaa kuin koko maassa yleisesti.

Sen sijaan maaliskuun työttömyysaste Varsinais-Suomessa (8,9 prosenttia) oli pienempi kuin koko maassa keskimäärin (9,5 prosenttia).

Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli jälleen Turun kaupungissa, 12,3. Pienin työttömyysaste oli Sauvossa, 3,6.

MAALISKUUN viimeisenä päivänä Loimaalla oli auki 279 työpaikkaa. Se on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.

Loimaan seutukunnassa avoimia työpaikkoja oli yhteensä 539 kappaletta. Vuotta aikaisemmin avoimia paikkoja oli seutukunnassa vajaa 300.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli maaliskuun viimeisenä päivänä auki 11 400 työpaikkaa eli jopa 63 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 33 700 kappaletta eli 15 600 enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Ely-keskuksen työelämänkoordinaattori Timo Vahtonen.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna maaliskuun aikana 23 200 kappaletta, joista 11 600 oli uusia, maaliskuun aikana avautuneita työpaikkoja. Uusia työpaikkoja tuli maaliskuussa tarjolle 51 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

ENITEN PAIKKOJA on ollut auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut 50 prosenttia kovempaa tänä vuonna verrattuna vuoden takaiseen. Paikkoja on ollut määrällisesti paljon auki myös teollisuudessa (pois lukien metalli) sekä hotelli- ja ravintolasektorilla.

Prosentuaalisesti verrattuna eniten työvoiman kysyntää on ollut hotelli- ja ravintolasektorilla (+217 prosenttia), johdon tehtävissä (+160 prosenttia), ja kaupan alalla (pois lukien myynti) +109 prosenttia.

NORMAALIVUOSINA työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä laskee huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna. Nyt Ukrainassa käytävä sota saattaa heittää oman varjonsa tähän kehitykseen, arvioi Ely-keskuksen Timo Vahtonen.

FAKTA
Työvoimatrendit kevät 2022

  • Nuorten työttömyys pudonnut Varsinais-Suomessa yli 30 prosentilla viime vuoteen verrattuna.
  • Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrän kasvu on jatkunut pandemian alusta lähtien.
  • Ammattitutkinnon suorittaneilla on hyvä imu työmarkkinoille.
  • Erikoisammattitutkinnon suorittaneiden kohdalla työttömien määrä oli 42 prosenttia pienempi verrattuna vuodentakaiseen.
  • Ulkomaalaisten työttömien määrä väheni vahvasti Salon seutukunnassa (33 prosenttia) ja kohtuullisesti myös muissa seutukunnissa.
  • Ukrainan sodan myötä heikentyneet suhdannenäkymät eivät näytä aiheuttavan isompaa vauriota työllisyyteen. Koronakriisin väistyminen tuo nostetta työvoimavaltaisille palvelualoille.