Vapaaehtoiset ovat yllättyneet pienistä asioista

0
Kortti- ja lautapelejä on pelattu runsaasti. Unon avulla Savin ja Gellan ovat oppineet värejä ja numeroita suomeksi. Suomen kielen he ovat muuten kokeneet hyvin vaikeaksi.

LOIMAA Euroopan solidaarisuusjoukkojen (ESC) kautta Loimaalle vapaaehtoisiksi lokakuussa saapuneet itävaltalainen Maya Gellan ja saksalainen Ana-Maria Savin päätyivät Suomeen hyvän maineen ja erilaisuuden vuoksi.

– Halusin ennen yliopistoon lähtemistä viettää aikaa ulkomailla ja mieluiten Pohjoismaissa. Suomi valikoitui kohteeksi pääasiassa siksi, ettei se ole ensimmäisenä ”lomakohteena” mielessä, Gellan avaa päätöstään.

Myös Suomen maine maailman onnellisimpana maana oli kantautunut nuorten korviin, mutta onnellisuus ei heidän mielestään välttämättä heti näy kadulla. Onnellisuuden kuitenkin voi aistia ihmisten verrattain vähäisestä murhetaakasta ja pienen kaupungin elinvoimaisuudesta.

– Loimaa on pieni paikka, mutta täältä löytyy kaikki tarpeellinen. On paljon kauppoja, teatteria, urheilumahdollisuuksia ja muita aktiviteetteja. Jos Loimaa ei nyt välttämättä ole ihan ”toinen koti”, niin ikuinen paikka sillä on meidän sydämissämme.

Nuoret kertovat lähes kaikkien arkisten asioiden olleen uusia. Matkaoppaista saa heidän mukaansa yleiskäsityksen maasta, mutta oppaisiin päätymättömät pienet asiat ovat yllättäviä

– Isoin yllätys minulle oli, että täällä on ilmaista ketsuppia joka paikassa. Sitä myös kuuleman mukaan laitetaan jokaiseen ruokaan, mikä on outoa. Lisäksi oli ihmeellistä, kun lapset ottivat ruokajuomaksi monta lasillista maitoa. Meillä maitoa käytetään lähinnä aamukahvin joukossa eikä yleisesti ruokajuomana, Savin nauraa.

Nuorisotalolla ja teatterilla avustaneet Savin ja Gellan ovat yllättyneet myös lasten ja nuorten englanninkielentaidoista. Varsinkin lasten jatkuvasti kasvava rohkeus on ilahduttanut vapaaehtoisia.

– Alkuun lapset olivat vähän varautuneita ja etäisiä. Nykyään saattavat ihan pienimmätkin pyytää aikuisilta kääntöapua, jotta voivat kysyä meidän mielipiteitämme joihinkin heitä kiinnostaviin asioihin. Yhdistyminen lasten kanssa on ollut parasta.

Savin ja Gellan ovat Loimaalla kesäkuun loppuun asti. Nuorilla on vielä edessä ainakin kerhojen pitämistä lapsille, avustustoimia kesäteatterissa ja patsaspuistossa sekä liikkuvaa nuorisotyötä nuorisobussi ”nubun” mukana. Lisää vapaaehtoisia Loimaalla nähdään kesän aikana.

– ESC:n kautta nuoria on ollut meillä ainakin kuusi vuotta. Yleensä loka-marraskuusta kesäkuuhun sellaisen 8–9 kuukauden pätkän. Lisäksi nyt kesäksi on tulossa lyhyemmäksi ajaksi kaksi vapaaehtoista, jotka sitten auttavat kesäteatterin ja leirien järjestämisessä, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Anu Haapanen.

Hän kertoo Loimaalle aukeavan jälleen loppusyksyllä uusia paikkoja ESC:n vapaaehtoisille. Hakemuksia tulee vuosittain nuorilta runsaasti, ja pienen hakemuskarsinnan jälkeen kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Haapanen haluaakin kannustaa myös loimaalaisnuoria hakeutumaan vapaaehtoisiksi solidaarisuusjoukkojen kautta.

– Loimaalaisia on lähtenyt ESC-vapaaehtoisiksi kovin vähän. Sitä kautta pääsee hyvin näkemään maailmaa. Ohjelma kattaa kaikki vapaaehtoisten kulut ja saa vielä hieman taskurahaakin, joten taloudellisesti tämä sopii kaikille.