VIDEO Alttoviulu soi musiikkiopistossa

0

LOIMAA Alttoviulistina oleminen on elämäntapa. Tämä lause toimi mottona Loimaan seudun musiikkiopiston juhlasalissa järjestetyssä alttoviulukonsertissa.

Moton taustalla on soitonopettaja Ferenc Juhaszin haave saada soittajia pehmeä-äänisen alttoviulun pariin heti lapsuudesta alkaen eikä vaihtaa melodiseen soittimeen vasta aikuisiällä.

– Aiemmin on usein annettu ”huonolle” viulistille käteen alttoviulu, ja sanottu että soita mieluummin tuota. Viuluun verrattuna alttoviulu on raskaampi soittaa ja soittaminen on hieman erilaista, joten alttoviulun kanssa olisi hyvä aloittaa jo nuorena, kertoo Juhasz.

Ohjelmassa oli pääosin muille soittimille sävellettyjä teoksia, jotka oli sovitettu alttoviululle. Vain yksi kuulluista kappaleista oli alun perin alttoviululle sävelletty, mikä Juhaszin mukaan selittyy alttoviulun vuosisatoja jatkuneella aliarvostuksella sooloinstrumenttina.

– Alttoviululle tehtyjä sävellyksiä alettiin tehdä enemmän vasta 1900-luvulla. Valikoimaa on todella vähän.

Viime hetken muutoksiltakaan ei viime lauantaisessa konsertissa vältytty, kun kaksi soittajista eivät päässeet osallistumaan. Juhaszin lisäksi kuultiin livesoittoa kolmelta oppilaalta ja nykyiseen etäaikaan sopivasti myös yhtä soittajaa tallenteelta.

Konsertissa esiintyi alttoviulisteja erilaisilla ja eri mittaisilla soittohistorioilla. Maarit Koivisto kertoi soittaneensa viulua viisivuotiaasta asti ja ostaneensa ensimmäisen alttoviulun itselleen 30-vuotislahjaksi kuusi vuotta sitten.

– Olin pitkään haaveillut alttoviulusta. En tiedä, miten jaksoin viulua niin pitkään soittaa, tämä on niin paljon mukavampi, ihmetteli Koivisto.

Konsertissa kuultiin myös isän ja pojan yhteissoittoa 12 vuoden tauon jälkeen. Juhaszin poika Ferenc M. Juhasz tarttui jälleen soittimeen ja tarjosi kuulijoille kahden alttoviulun saumatonta vuoropuhelua isänsä rinnalla.

– Hieman jännittää esiintyminen pitkästä aikaa. Nyt on kyllä harjoiteltu paljon, niin eiköhän se hyvin mene, kertoi nuorempi Juhasz hieman ennen h-hetkeä.

Lauantainen konsertti oli vasta alkusoittoa soitonopettaja Juhaszin suunnitelmissa. Hänen tarkoituksenaan on kasata lähitulevaisuudessa soitonopettajia ja alttoviulisteja monilta paikkakunnilta yhteen, jopa monipäiväiseen tapahtumaan.