Kasvimaiden kysyntä jäi olemattomaksi

0
Haaran-Onkijoen kyläyhdistyksen peltotilkulle viljaa kylvänyt Unto Marjamäki näkisi mielellään kotipuutarhureiden viljelyksiä Pääskynpesän palstoilla. Kuva: Katriina Reijonen

LOIMAA Missä ovat kaikki kotiviljelijät, ihmetellään Haaran-Onkijoen kyläyhdistyksessä. Pääskynpesän pihamaalla vuokralle tarjotut viljelypalstat eivät herättäneet kiinnostusta, ja kasvukauden edettyä pitkälle maa jäänee hyödyntämättä.

Viljelypalstoja markkinoitiin tänä kesänä ensi kertaa, mutta tieto mahdollisuudesta ei välttämättä tavoittanut kovin laajaa yleisöä, kyläyhdistyksen johtokuntaan kuuluva Unto Marjamäki arvelee. Hän kertoo yhden ihmisen kyselleen viljelypalstaa, mutta tiedustelu ei johtanut vuokraukseen.

Marjamäki uskoo, että oma kasvimaa voisi kiinnostaa vaikkapa niitä, jotka asuvat kerrostalossa, eikä omaan puutarhaan siten ole mahdollisuutta.

Aiemmin heinämaana ollut puolentoista hehtaarin ala sopii monenlaiseen kasvinkasvatukseen.

– Perunaa, porkkanaa, punajuurta, tilliä, retiisiä. Mitä nyt avomaalle yleensä voi laittaa, Marjamäki listaa mahdollisuuksia.

Kastelu hoituisi paikallisten maanviljelijöiden avustuksella. Peltoalan kupeeseen voidaan tuoda vesikontti, josta pienviljelijä voisi ottaa nesteytystä naateilleen.

Viljelypalstojen vuokraus on yksi ideoista, joiden tavoitteena on viritellä kylälle uutta toimintaa ja siten saada uusia ihmisiä mukaan myös kyläyhdistyksen remmiin.

Pääskynpesän pihalla järjestetään heinäkuussa esimerkiksi koirien match show. Hännänheiluttajia kylälle tuovan tapahtuman ideoi kennelkerhon jäsen, joka asustelee lähistöllä.

Pidempään toteuttamista odottaneet ajatukset lentopallokentästä ja jääkiekkokaukalon pohjasta ovat yhä mielen päällä. Eikä viljelypalstojenkaan kanssa ole luovuttu toivosta.

– Kyllä kai me jatkamme ensi vuonna, jos porukka vaikka innostuisi.

Maatilkun voi varata seuraavalle kasvukaudelle jo nyt. Ja jos vielä mielii mullantuoksuisiin puuhiin, niin tällekin kesällä vuokrasopimus voidaan hieroa. Muussa tapauksessa Marjamäki kaavailee rukiin kylvämistä peltotilkulle, josta puolet kylvettiin kauralle jo aiemmin.

Rukiista ja kaurasta on tehty lyhteitä kylän perinnepäivillä.