Kasvinsuojeluruisku kaatui Alastarolla – ainetta pääsi maastoon noin 5 000 litraa

0
Arkistokuva: LL

LOIMAA Traktorin vetämä suurikokoinen kasvinsuojeluaineruisku kaatui risteyksessä ojan yli pellolle perjantaiaamuna Alastarolla.
Ruiskun säiliössä oli 6 200 litraa kasvinsuojeluainesekoitetta, jota vapautui maastoon noin 5 000 litraa. Ainetta levisi noin sadan metrin matkalle ojaan, jonka jälkeen leviäminen onnistuttiin estämään.
Traktori pysyi onnettomuudessa pystyssä, ja siitä valui ainoastaan vähän hydrauliikkaöljyä, joka poistettiin maastosta. Henkilövahingoilta vältyttiin.
Vaarallisen aineen onnettomuus sattui Vänniläntien ja Majatien risteyksessä. Pelastuslaitos sai ilmoituksen kello kahdeksan maissa aamulla. Paikalle saapui useita pelastusyksiköitä.
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Virolainen suhteuttaa, että kyseistä ainetta levitetään normaalisti pellolle 150 litraa hehtaarin kokoiselle alalle. Hän kertoo, että pelastusviranomaiset konsultoivat torjuntatyössä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesia ja ympäristöviranomaisia.
Aineen ja saastuneen maa-aineksen poistaminen oli käynnissä yhä perjantaina puoliltapäivin ja pelastusviranomainen oli luovuttanut torjuntatöiden johtovastuun Loimaan kaupungin ympäristöviranomaiselle. Ainetta poistettiin imuautolla, ja kaivinkoneella läjitettiin saastunutta maata kuorma-auton lavalle.

Loimaan kaupungin ympäristötarkastaja Anna Lilja kertoo, ettei onnettomuudessa vesistöön kohdistunut suurta riskiä, koska oja, johon ainetta pääsi valumaan, on tiivis savipohjainen tienreunusoja, jossa ei ollut vettä.
Hänen mukaansa akuutti tilanne oli onnettomuuspaikalla jo ohitse iltapäivällä yhden maissa.

 

Juttua korjattu klo 13.13: onnettomuuspaikaksi on tarkennettu Vänniläntien ja Majatien risteys.

Juttua täydennetty Loimaan ympäristötarkastajan kommenteilla klo 13.28.