KOLUMNI Loma ei ole kaikille itsestäänselvyys

0

Lomakausi on parhaillaan menossa, mutta kaikilla ei ole mahdollista pitää palkallista lomaa tai lomaa ollenkaan kesällä. Esimerkiksi Suomen Yrittäjien tekemän yrittäjägallupin mukaan yrittäjistä vain kolmannes on pitänyt lomaa viimeksi kuluneen vuoden aikana enintään viikon. Vain puolet yrittäjistä kokee lomailevansa riittävästi, ja tämä määrä on kasvanut viime vuosina.
Loma ja etenkään kunnon loma ei siis olekaan kaikille itsestäänselvyys, vaikka niin voisi ajatella lähtökohtaisesti olevan. Lomailu tarjoaa kuitenkin ainutlaatuisen mahdollisuuden palautumiseen ja omaan aikaan, jotta pystyy vastapainoisesti antamaan myös siinä mahdollisesti itselle äärettömänkin rakkaassa työssä parempaa tulosta.
Tai jos työ on vain tapa tienata rahaa tuodakseen leivän pöytään, niin silloin loma tarjoaa puhdasta aikaa omalle tekemiselle tai olemiselle. Ja tietenkin myös mahdollisuuden palautua seuraavaa urakkaa varten.
Itse koen, että aivot ja mieli kaipaavat irtiottoa tietyistä rutiineista, jotta ne toimisivat taas paremmin. Tästä aiheesta mediassa puhutaankin paljon, ja tutkimuksetkin puoltavat tätä näkemystä. Jos haluaa tehdä rakkaudella asioita, voi saada parempaa tulosta, mutta silloin ei voi puskea täysillä koko ajan eteenpäin.
Koen myös, että on hyvä olla ahkera ja reipas, mutta ihminen ei ole mikään kone loputtomiin. Uskomukseni mukaan elämä on vain kerran, ja sitä ei voi elää suorittamalla ja rehkimällä – ellei se sitten ole yksilölle juurikin se todellinen nautinto, joka luo hyvää oloa ja onnellisuuden tunnetta. Mutta jos pinna alkaa kiristyä kiukkuisuudeksi, muisti pätkiä ja väsymys iskeä päälle, niin silloin on hyvä osata pysähtyä. Tosin kaikilla esimerkiksi aloittavilla yrittäjillä ei tähän toki ole mahdollisuutta, jos kulut juoksevat niin paljon, että ei halua velkaantua liiaksi lomiensa takia.
Jännä tulos tuli myös toisessa tuoreessa SD Worxin Euroopan laajuisessa selvityksessä, jossa verrattiin eurooppalaisten lomailutarpeita. Kun eurooppalainen työntekijä kaipaa lomaa keskimäärin 17 päivää, niin suomalainen tarvitse kaksinkertaisesti 34 päivää lomaa. Briteille riitti vain 8,5 päivää akkujensa lataamiseen.
Mielestäni se, että ihminen voi vapaa-ajallaan palautua ja toteuttaa itseään, saa ihmisestä kokonaisvaltaisemman yksilön myös työelämäänsä suhteutettuna. Tai ainakin luulisi ihmiseltä löytävän enemmän motivaatiota, sitoutumista ja tehoja myös työntekoon, jos hän voi palautua.

Marianne Rovio