Kroppaa tiukempana on vain asenne

0
Artturi Verho oli ensimmäinen suomalainen arvokisaedustaja pyörätuolikehonrakennuksessa. Espanjan Santa Susannassa järjestetystä kilpailusta mukaan tarttui pronssinen mitali.

PYÖRÄTUOLIKEHONRAKENNUKSEN EM-pronssille toukokuun alussa Espanjan Santa Susannassa kisanneelle Artturi Verholle jäi valtavasti nälkää tulevia kisaprojekteja varten. Hopea jäi vain kahden pisteen päähän, mutta Verho ei myönnä tiukan tappion jääneen kaivelemaan. Välitavoite on nyt saavutettu ja oppirahat maksettu.

– Olin ottanut silmätikukseni erään romanialaisen kilpakumppanin, ja melkein mitaliakin paremmalta tuntui olla hänen yläpuolellaan tuloksissa ja ehdottomasti tämä pronssi on voitettu mitali.

– Kilpailun aikanakin meillä kuitenkin oli ihan mieletön yhteishenki. Lavalla ollaan kilpailijoita, mutta ulkopuolella kavereita, vaikka molemmat puhummekin huonoa englantia.

Yhteishenki näkyi kilpailun aikana takahuoneessa, vaikka lavalla jokainen kilpailija esittelikin parhaita puoliaan lempeä veren maku suussa. Erilaisilla taustoilla ja vammoilla kisanneiden treeni- ja dieettiurakoiden lavalla näkyneet tulokset saivat myös yleisön haltioitumaan, ja kannustus oli lähes infernaalista. Laji kasvaa voimakkaasti, ja arvostus vuonna 1946 perustetun kansainvälisen kehonrakennus- ja fitnessliiton Ifbb:n sisällä on noussut lähivuosina.

– Ifbb:n johtaja kertoi tämän olleen liiton historian tiukin kisa. Ikinä. Yleensä line-upista pystyy alussa näkemään, että tuossa on voittaja. Meillä ei tälläistä näkynyt missään vaiheessa.

Kilpailun selvällä erolla voittaneen romanialaisen Andrei Cimpanin fysiikka sai kehuja myös Verholta.

– Olin selvästi voittajaa kireämpi, mutta hänen kroppansa malli oli sellaista oikein klassista fysiikkaa, ja sillä hän varmasti peittosi meidät muut. Se, millä itse olen erottunut joukosta, on jumalaton kireys ja kivisyys, että lavalla näkee kaverin olevan hyvin kuivissa.

Määrätietoisella työllä ja rautaisella asenteella luodun kireyden lisäksi Verhon kroppa noudattaa perinteistä bodarin mallia. Pyöreyttä ja erottuvuutta löytyy, mutta leveyttä ei ole järjettömästi. Ainakaan vielä.

– Punnerrustausta näkyy todella vahvasti. Rinnasta huomaa, että on penkattu, mutta se on ehkä verottanut sitten olkapäistä. Käsien uskallan sanoa olevan geneettisesti erittäin lahjakkaat. Lyhyet hauisjänteet ja mahtavat kiinnityskohdat ovat kuin luodut poseerauksia varten.

Verhon vuorimaisia hauiksia on verrattu jopa legendaarisen Marko ”Supermassa” Savolaisen käsiin, ja häntä onkin varoiteltu pitämään kädet ehjinä sillä katkeava hauis katkaisisi oletettavasti myös bodausuran.

– Jos tuollaisiin legendoihin verrataan, niin ei ne kädet kovin huonot voi olla. Massaa pystyy kuka vaan hankkimaan salilla, mutta lihasten pituudelle ja kiinnityskohdille et voi mitään.

Valmistautuminen EM-kilpailuihin kesti 17 viikkoa. Valmentaja Jiipee Pulkkisen kanssa laaditussa suunnitelmassa Verhon tiedettiin kahdeksan viikon jälkeen olevan kisavalmis, kymmenen viikon jälkeen kisakunnossa ja loppuaika lasketeltiin ”sairasturvana” kohti huipennusta. Edustusoikeus EM-kilpailuihin haettiin puolitoista viikkoa aiemmin järjestetyistä Fitness classiceista. Kenraaliharjoituksena toimineesta kilpailusta Verhon kaulaan ripustettiin kultamitali kolmatta kertaa peräkkäin.

– Itsellä ollut etuna että 12 viikkoa riittää kisakuntoon pääsemiseksi. Jos loppuajan laskettelun aikana vaikka sairastuu, niin pystyy sairastamaan ilman, että se vaikuttaa kuntoon merkittävästi.

– Olen todella kova dieettaamaan. Uskallan väittää, että mieleni tässä on poikkeuksellisen hurja. Olen aina ollut todella ankara itselleni, ja jos johonkin lähdetään, niin se viedään sitten loppuun asti.

Verhon mielenlujuudesta kertoo kilpailun jälkeinen tankkaus. Kun perinteisesti monet palkitsevat itseään ansaituilla rasvaa ja hiilihydraatteja pursuavilla ravintoloiden mättöaterioilla, söi Verho kuivaksi kehumaansa kanaa ja riisiä sekä omenanlohkoja hotellin parvekkeella.

– Seuraavana iltana sitten käytiin pihvipaikassa ja nautittiin. Alkoholia tosin en juonut, kun se ei muutenkaan kuulu tapoihin. Yöhön asti venynyt illallinen oli ansaittu lisäpalkinto, ja hyvää oli. Suoraan hauikseen.

Siirtymisessä punnerruspenkiltä kehonrakennuslavoille Verhoa jännittivät eniten muiden ihmisten mielipiteet, jotka yhä edelleen pistävät hänet mietteliääksi.

– Joka kerta, kun joku kysyy, mikä lajini on, niin takaraivossa arastan hieman kertoa olevani kehonrakentaja. En tiedä, mistä leimaamisenpelosta on kysymys, mutta uskallan olla ylpeä siitä mitä teen, enkä mieti niin paljoa muiden mahdollisia mielipiteitä.

Yhtenä syynä takaraivossa kytevään epäröintiin on kehonrakentajien maine doping-aineiden käytössä. Tässä on tehty ratkaisu viedä kehonrakennus kahteen liittoon, joista toisessa ei tehdä doping-testejä ja toisessa tehdään. Ifbb (, jossa Verho kilpailee, on ainoa kehonrakennus- ja fitnessliitto, jossa tehdään Wadan hyväksymiä dopingtestejä. Suomen Fitnessurheilu on Ifbb:n virallinen edustaja Suomessa.

– Kilpailen kuitenkin testinalaisessa liitossa, mutta maine dopingin suhteen kummittelee ajatuksissa. En varmaan koskaan tule pääsemään siitä tunteesta eroon, mutta niin kauan tätä pystyn jatkamaan ylpeydellä kuin vaan kroppa ja mieli kestävät.

Marraskuussa järjestettävät MM-kilpailut Verho päätti tarkan harkinnan jälkeen jättää väliin ja aloitti toukokuun lopussa valmistautumisen kohti 2023 EM-kilpailuja.

– Penkkikisoja ei ole näköpiirissä, vaikken sitä olekaan täysin haudannut. Asetan tavoitteekseni parantaa kehonrakennuksen hienoa EM-pronssia entistä kirkkaammaksi isompana ja kehittyneempänä pyörätuolisarjan kehonrakentajana.