Loimaan lupapalveluiden jonot on saatu purettua

0
Loimaan lupapalveluissa järjestetään heinäkuussa pop up- aukiolopäiviä. Kuva: Kalle Rajala

LOIMAA Lisääntynyt kysyntä ruuhkautti alkuvuodesta poliisin lupapalvelut ympäri Suomen. Tunnistautumista vaativissa lupahakemuksissa ajanvarauksen jonot venyivät yli kahden kuukauden mittaisiksi, eikä ilman ajanvarausta jonottamaan saapuneille voitu taata sujuvaa ja joustavaa asiointia.

Lounais-Suomen poliisilaitos vastasi kysyntään lisäämällä lupapalveluiden aukiolopäiviä. Tällä hetkellä tunnistautumisaikoja saa hyvin lyhyelläkin varoitusajalla ja ilman ajanvarausta tulleiden asiakkaiden tunnistautuminen saadaan myös hoidettua sulavasti.

– Peruutusaikoja on nyt myös tullut paljon, ja ainakin tällä hetkellä tilanne Loimaalla näyttää hyvältä. Aikoja on pystytty lisäämään, ja asiointi onnistuu usein jopa samana päivänä, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen lupaesimies Tuija Heinonen.

– Kaikki ylimääräiset on saatu palveltua, eikä ketään ole tarvinnut ajaa pois. Ilman ajanvarausta tulleita on saattanut päivän aikana olla jopa 50–60, ja jonotusajat sitten ovat olleet sen mukaisia.

Loimaan lupapalvelut ovat heinäkuun ajan suljettuna, mutta tarkoituksena on järjestää mahdollisimman paljon pop-up-päiviä. Pop-upeista ilmoitetaan niiden varmistuttua, ja ne näkyvät poliisin verkkovarausjärjestelmässä.

– Päiviä ei vielä ole päätetty, mutta ainakin kerran viikossa niitä pyritään järjestämään. Tunnistautuminen hoituu nopeasti, kun asiakkaalla on jo hakemus järjestelmässä sisällä ja maksettuna.

Uuden passin hakeminen on nopeinta verkossa. Ensin pitää käydä ottamassa passikuvavaatimusten mukainen kuva, jonka valokuvaamo syöttää sähköisesti poliisin järjestelmään. Verkkohakemuksen täyttämisen yhteydessä valitaan toimitusnopeus.

Normaalitoimitus vie 8–12 arkipäivää, hieman kalliimpi pikatoimitus vie hakupäivän jälkeen enintään neljä arkipäivää ja nopein express-toimitus vie yhden arkipäivän, mikäli tilauspäivän express-passikiintiössä on tilaa.

Verkossa tehty hakemus ei aina riitä, ja poliisiasemalla käyntiä saatetaan vaatia tunnistautumista ja sormenjälkien ottamista varten. Sormenjäljet ja allekirjoitus ovat poliisin käytettävissä kuuden vuoden ajan, jonka jälkeen ne on uusittava. Passikuva on voimassa kuusi kuukautta.

– Alle vuoden sisällä vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti kelpaa tunnistautumiseen. Jos ne ovat yli vuoden vanhoja, tai niitä ei ole lainkaan, pystyy tunnistautumisen asemalla kyllä tekemään, mutta se vie enemmän aikaa.

Tunnistautuminen onnistuu millä tahansa poliisin lupapalvelupisteellä. Asiakirjat toimitetaan valittuun matkahuollon pisteeseen, josta sen voi noutaa esittämällä lähetystunnuksen ja tunnistautumalla passilla tai henkilökortilla.

Hakija voi myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan passin. Silloin noutajalla täytyy olla valtakirja, lähetystunnus ja voimassa oleva passi tai henkilökortti. Mikäli tunnistautuminen tai valtakirjan käyttäminen ei ole mahdollista, voi valmiin passin noutaa vain Turun, Salon, Porin ja Rauman poliisiasemalta.