Märkämaalaamo Foxjet rakentaa lisätilaa Mellilään

0
Toimitusjohtaja Jukka Kurppa iloitsee vähäisestä henkilöstön vaihtuvuudesta. Henri Joukainen on talon uusin maalari, joka rekrytoitiin työmäärän lisääntyessä. Kuva: Katriina Reijonen

LOIMAA Pintakäsittelyalan yritys Foxjet laajentaa tuotantotilojaan Mellilässä. Kaupunki myi Foxjetille puolen hehtaarin alan nykyisen hallin naapurista Ahjotien varresta. Rakennushankkeen pohjatyöt alkavat kesäkuussa, tuotantovalmiudessa hallin pitäisi olla vuoden vaihtuessa.
Toimitusjohtaja Jukka Kurppa kertoo, että tontille nousee uutta hallitilaa noin 500 neliön verran. Nykyisellään katon alla on pyöreästi tuhat neliötä.
Laajennus maksaa noin 400 000 euroa, mikä on puolet Foxjetin vuotuisesta liikevaihdosta.
– On se tämän kokoiselle firmalle iso juttu, Jukka Kurppa luonnehtii rakennushanketta ja toivoo, että budjetissa ja aikataulussa pysytään.
Kurppa uskoo laajennuksen tehostavan maalausprosessia. Töitä on aiempaa enemmän, sillä yritys on saanut uusia asiakkaita, ja asiakaskuntaan lukeutuvilla konepajayrityksillä on hyvä imu.
– Puolen vuoden sisään olemme palkanneet kaksi työntekijää lisää.
Tuotantotilojen kasvattamisella tavoitellaan jopa 20 prosentin lisäystä liikevaihtoon. Kurppa korostaa, että mitä vain voi tapahtua, mutta yrittäjä ei voi muuta kuin uskoa suotuisaan kehitykseen. Vakioasiakkaat tuovat ennustettavuutta ja ovat liiketoiminnan kivijalka.
Kasvuarvio perustuu mahdollisuuteen ottaa uusia töitä vastaan. Raskaan kaluston töistä vain osa on onnistunut nykyisissä tiloissa. Myös palosuojamaalauksista ja erityisen pitkistä kappaleista on jouduttu kieltäytymään.
– 20 metriä on ollut nyt maksimi. Uusi halli on 32 metriä pitkä, mikä mahdollistaa maalattavien kappaleiden pituuden 30 metriin asti.
Märkämaalaamon kannattavuutta horjuttavat materiaalien kuten maalin hinnan nousu. Kurppa ei silti koe suhdanteiden koetelleen yritystä erityisen pahasti. Toimeksiantajien kanssa on voitu keskustella hinnoista ja löytää kumpaakin osapuolta tyydyttävä kompromissi.
Foxjetin pitkäaikaisia asiakkaita ovat muiden muassa Dinolift, Pemamek, Antti-Teollisuus, Maviteknik ja MV-Tuotteet. Osa kumppanuuksista on alkanut jo 90-luvulla, kun yritys perustettiin.
– Pidämme lujasti kiinni laadukasta. Jos tulee huonoa pintaa, eivät yritykset meitä kauaa käytä. Myös toimitusvarmuus on tärkeä. Kivijalka-asiakkaillemme teemme töitä joka päivä. Ei niissä voi vetkutella yhtään.
Foxjet aloitti pintakäsittelyalan työt Hirvikoskella vuonna 1997. Jukka Kurppa tuli yritykseen mukaan vuosi perustamisen jälkeen ja on nyt ainoa osakas.
Hirvikosken vuokratilojen myynnin vuoksi Foxjet joutui muuttamaan ripeällä aikataululla. Tuskastuttava tilanne ratkesi onneksi helposti, kun Mellilästä löytyi sopiva paikka yrittämiseen.
– Sijainti on hyvä. Olemme 9-tien vieressä. Tähän on helppo tulla isolla autolla, Kurppa kuvailee tonttia, jossa Foxjet on toiminut yli 15 vuotta.
Maalaamoa laajennettiin edellisen kerran vain kaksi vuotta sitten. Kurppa arvelee, että seuraavaa laajennusta saadaan odotella pidempään.
– Rakennusoikeutta jää vielä jäljelle, mutta kyllä se nyt saa riittää. Tähän tulee niin suuri laajennus ja vanhat tilat jäävät käyttöön. Hyvä, kun nämäkin tilat saadaan tehokkaasti käytettyä.