MEILTÄ MAAILMALLE Vivianna Willman, ostajana autotalossa

0
Loimaalaislähtöinen Vivianna Willman asuu nykyään avopuolisonsa Tuukan ja kaksivuotiaan tyttärensä Kertun kanssa Porvoossa.

LOIMAA, PORVOO Vivianna Willman sanoo aina olleensa kiinnostunut autoista. Jopa niin, että niistä tuli hänelle ammatti. Ostajana porvoolaisessa Autotalo Järvessä työskentelevä Willman sanoo autoalan sopivan hänen luonteelleen hyvin.

– Kaupanteko on usein nopeatempoista, ja tulokset ovat nopeasti näkyvissä, hän luonnehtii.

Autojen sähköistyminen näkyy hänen työssään hyvin vahvasti, sillä kuluttajat haluavat nykyään pääasiassa sähkö- tai hybridimalleja. Niitä Willman itsekin etsii myytäväksi.

– Koska niitä on tällä hetkellä vähän tarjolla ostettavaksi Suomessa, etsin hybridi- ja sähköautoja liikkeeseemme lähinnä Euroopan markkinoilta, hän valottaa.

Toisaalta hän korostaa, että myös diesel- ja bensa-autot käyvät edelleen kaupaksi, vaikka niiden kysyntä on toki laskenut.

– Silti esimerkiksi dieseleitä myydään edelleen joka viikko, ja tietyt asiakkaat haluavat niitä.

Uudet tuulet puhaltavat autokaupassa myös siinä mielessä, että asiakaskunta on entistä naisvoittoisempaa. Kun ennen autoja koskevat päätökset kuuluivat lähes poikkeuksetta perheen miehelle, nyt ovat naiset päättäjiä enenevässä määrin. Ostajina Willman näkee heidät monesti mutkattomampina, sillä päätöksenteko perustuu usein tunteelle.

– Naiset osaavat arvostaa hyvää palvelua, kun miehet taas ovat kiinnostuneita auton teknisistä tiedoista, hän pohtii eroja.

Automyyjänä vuonna 2017 aloittanut mutta nykyään ostajana työskentelevä Vivianna Willman on omassa ammattikunnassaan harvinaisuus. Hän sanoo, ettei tunne yhtään toista naisostajaa, mutta myyjiä sentään löytyy.

– Ne naismyyjät, jotka ovat alalle hakeutuneet, pärjäävätkin sitten todella hyvin.

Sen verran miehinen ala kuitenkin on, että vähättelyä ja tytöttelyä joutuu kuulemaan edelleen.

– Ennakkoluulot ovat usein vahvoja, ja kohtaan niitä viikoittain.

Vaikka Willman ei itse koe, että sukupuolella on väliä, hän sanoo joutuneensa tekemään hiukan enemmän töitä alalle tullessaan kuin mieskollegansa. Toisaalta ura on myös edennyt vauhdilla, vaikka väliin mahtuu raskausaika ja äitiyslomakin. Ensimmäisessä autoalan työpaikassaan hän eteni jo puolessa vuodessa myyjästä myyntipäälliköksi.

– Kun silloinen myyntipäällikkö vaihtoi työpaikkaa, omistajat näkivät, että minä kykenen ottamaan helposti vastuuta, ja siksi sain paikan.

Palattuaan äitiyslomalta Willman nimitettiin myynnin kehityspäälliköksi. Työnkuva ei kuitenkaan ollut sitä, mitä hän oletti, ja siksi eteen tuli paikanvaihdos. Nykyisessä työssään hän kehuu viihtyvänsä todella hyvin, sillä se on suhteellisen vapaata ja mahdollistaa esimerkiksi etäpäivien pitämisen. Toisaalta Willman sanoo työn olevan omalla tavallaan myös eräänlainen elämäntapa, sillä viikonloppuisinkin tulee selattua saksalaisia nettiautokauppoja hyvän autoehdokkaan toivossa.

Ennen autoalalle hakeutumistaan Vivianna Willman oli ehtinyt tehdä myyntitöitä käytännössä koko aikuisikänsä. Uransa hän aloitti Loimaalla äitinsä Auli Willmannin sisustustalo Ribbonissa, jossa hän kertoo työskennelleensä siitä saakka, kun sai ajokortin. Myöhemmin, kun opinnot Turun ammattikorkeakoulussa alkoivat, hän jatkoi liikkeessä viikonloppuisin.

– Sain siitä tuloja, jotta sain maksettua asumiskuluni, hän naurahtaa.

Valmistumisen jälkeen Willmannin tie kulki pääkaupunkiseudulle asuntomyyjäksi. Hän kuvailee parin vuoden pestiään myynnin korkeakouluksi.

– Vaikka se oli mukavaa työtä, ala on raakaa ja hektistä. Vapaapäiviä ei ole oikeastaan lainkaan, sillä töitä tehdään yrittäjähenkisesti.

Kun hän muutti miehensä luokse Porvooseen alkuvuodesta 2015, hän vaihtoi asuntojen myymisen niiden vuokraamiseen.

– Menin myyntiassistentiksi pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntoja välittään yritykseen, Willman kertoo.

Nykyään avopuolisonsa Tuukan ja kaksivuotiaan Kerttu-tyttärensä kanssa Porvoossa asuva Willman, 36, sanoo olevansa erittäin tyytyväinen sekä perhe- että työelämäänsä. Työssään hän kokee olevansa omalla paikallaan, eikä tällä hetkellä ole tarvetta pyrkiä eteenpäin.

Kotielämä puolestaan rullaa omalla painollaan, vaikka toki lapsiperheessä eletään useasti kalenteriaikatauluja hioen.

– Mieheni työskentelee Nesteen öljyjalostamolla ja tekee vuorotyötä, jonka mukaan järjestelemme sitten esimerkiksi lapsen päivähoitotarpeet.

Toisaalta omiin harrastuksiinkin jää aikaa. Entisenä joukkueurheilijana Willman sanoo kaikkien pallopelien olevan erityisen lähellä hänen sydäntään. Usein hänet nähdäänkin tätä nykyä padel-kentällä, ja ehkä tulevaisuudessa taas entistä enemmän salibandyareenoilla, joissa hän oli tuttu näky ennen lapsen syntymää.

Uudelta kotipaikkakunnalta on löytynyt myös omia ystäviä, sillä Willman liittyi pian muuttonsa jälkeen paikalliseen Nuorkauppakamariin. Aktiivisena ihmisenä hän on ehtinyt toimia jo yhdistyksen puheenjohtajanakin ja vaikuttaa edelleen hallituksessa.

– Nykyään osallistumme tapahtumiin myös perheenä, esimerkiksi viimeksi vappuna perhepiknikiin.

Kotiseudulla Willman käy silloin tällöin, mutta toisaalta isovanhempia tarvitaan myös Porvoon päässä.

– Yritämme aina silloin tällöin irrottautua arjesta mieheni kanssa. Onneksi isovanhemmat tulevat silloin hoitamaan Kerttua, hän kiittelee.