Musiikkiteatteri soi Manserockia

0
Ypäjän kesäteatteri tarjoilee tänä kesänä niin romantiikkaa kuin huumoriakin. Kuvassa Delilahin lapsi (Enni Hintsanen), Delilah (Sonja Priimägi), Delilahin toinen lapsi (Enja Hintsanen) sekä Ellu (Milla Käkönen). Kuva: Jenna Pihlajasaari

YPÄJÄN musiikkiteatterissa nähdään tänä kesänä Vuonna 85 -musikaali. Se piti alun perin esittää jo kesällä 2020, mutta tällöin korona esti esitykset. Kahden vuoden uurastamisen ja valmistautumisen jälkeen on kuitenkin tarjolla hyvän mielen teatteria, jonka ensi-ilta on keskiviikkona.
Musikaalissa kuullaan Manserockia eli Juice Leskisen, Eppu Normaalin ja Popedan musiikkia uudelleen sovitettuna. Tarjolla on kommelluksia, huumoria sekä romantiikkaa. Musikaali seuraa metallipajan työntekijöitä 1980-luvulla. Karoliina (Maria Eklund) kiertää festareita ja varastaa ohimennen Tommi Turmiolan (Sampo Lepistö) sydämen. Rakkaudessa on kuitenkin ryppyjä, ja toisaalta komisario Peppone (Pekka Virtanen) kuumottelee metallipajan työntekijöitä.
Vuonna 85 tarjoaa unohtumatonta komediaa, musiikkia sekä rakkauden kommelluksia. Näytelmä on Heikki Syrjän, Riku Suokkaan sekä Heikki Vihisen käsikirjoittama. Ypäjän musiikkiteatterissa ohjaajana toimii Tuomo Salmela ja koreografina Iiris Salmela. Tuomo Salmela on ohjannut muun muassa vuonna 2019 West Side Storyn. Musiikin johtamisesta vastaa jo pitkään Ypäjän musiikkiteatterissa vaikuttanut Kari Mäkiranta.
Tuomo ja Iiris Salmela ovat yhtä mieltä siitä, että pääteemana ovat rakkaus ja ystävyys.
– Onhan tämä myös aikamoinen nostalgiamatka, etenkin niille jotka ovat eläneet läpi 1980-luvun, Iiris Salmela naurahtaa.
Musikaali siis korostaa maailman muutosta ja antaa katsojalle vilauksen 80-luvulle.
Tuomo Salmela on ollut ohjaajana Ypäjän musiikkiteatterissa useasti, ja vanhat tutut kasvot saivatkin lähtemään mukaan produktioon. Salmelat matkaavat Ypäjälle Varkaudesta ja kertovat pitävänsä automatkoilla työpalavereja. Jokaisiin harjoituksiin he eivät ole päässeet.
Harrastajateatterissa kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tekevät silkasta tekemisen ilosta. Yleisesti musiikkiteatterissa korostuu työryhmän tärkeys. Kun kaikki työskentelevät intohimoisesti ja kunnianhimoisesti kohti yhteistä päämäärää, on myös harrastus kaikille mukavampaa.
– Täällä kyllä yhdessä tekeminen korostuu. Ketään ei jätetä yksin pulaan, vaan kaikki auttavat kaikkia, Delilahin roolia näyttelevä Sonja Priimägi kertoo.
Musiikkiteatterista jokaiselle myös löytyy jotakin tekemistä ja oma paikkansa.
– Olen jo pidemmän aikaa soittanut kitaraa, joten tuntui vain luontevalta siirtyä lavalta bändiin, kitaristi Petja Eklund kertoo.
Bändin soittamana kuullaan muun muassa Popedan Pitkä kuuma kesä sekä Tahdotko mut tosiaan. Persoonallisuus sekä bändin oma tyyli tulevat kappaleista esille.
– Musiikin täytyy tietenkin elää lavan tapahtumien mukaan. Muun muassa tästä syystä kappaleet on sovitettu uudelleen, Eklund sanoo.
Eklund myös kertoo, ettei ole juurikaan ehtinyt seuraamaan lavan harjoituksia, sillä kaikki huomio on kiinnittynyt soittimiin, niiden vaihtamiseen ja tietenkin itse soittamiseen. Lähes täysi ensi-ilta antaa kuitenkin myös Eklundille tilaisuuden seurata lavan tapahtumia, kun kaikki tekniikat on saatu kuntoon.
– Valmiin musikaalin taakse kätkeytyy valtavia määriä työtä ja uurastusta, Eklund kertoo ja huomauttaa, että on itsekin päivätyössä harrastajateatterin ohella.
Eklundia kuitenkin huolestuttaa se, että maaseudun väki alkaa siirtymään lisääntyvissä määrin kohti kaupunkeja. Toistaiseksi taitavaa porukkaa on kuitenkin teatteriin riittänyt.
Eklund ja Iiris Salmela ovat kiitollisia siitä, että teatteria pääsee jälleen tekemään. Korona on lisännyt arvostuksen sekä kiitollisuuden tunnetta, kun teatterinteko ei ollutkaan enää itsestäänselvyys.
– Ennen kaikkea odotamme jälleen kohtaamisia ihmisten sekä yleisön kanssa. Sehän se hienoin puoli tässä on, musiikista vastaava Mäkiranta naurahtaa.
Vuonna 85 saa yhteensä 18 näytöstä, ja mukana on 36 kappaletta.

Vuonna 85 -musikaali Ypäjän musiikkiteatterissa (Hossintie 4) 15.6–9.7.