OX2 etsii Loimaalta paikkaa aurinkovoimalalle

0
Loimaa on otollista maaperää aurinkopuistoille. Kuva: LL arkisto/Pasi Salo

LOIMAA Maatuulivoimaan profiloitunut energia-alan yhtiö OX2 on lähestynyt loimaalaisia maanomistajia ja kertonut kiinnostuksestaan vuokrata maita suuren kokoluokan aurinkosähköpuistoa varten.

Projektipäällikkö Kirsi Koivunen OX2:sta ei keskustelujen luottamuksellisuuteen vedoten täsmennä alueita, joista yhtiö on kiinnostunut. Koivusen mukaan eteenpäin vietävät hankkeet julkaistaan, kun vuokrattavat alueet ja lupaedellytykset ovat selvillä.

– Luvitus on tyypillisesti kevyempi kuin tuulivoimahankkeissa, mutta käytännöt vaihtelevat. Tähän ei ole mitään vakiintunutta kaavaa.

Koivusen mukaan joissain tapauksissa pelkkä toimenpide- tai rakennuslupa voi riittää, mutta osa potentiaalisista sijainneista voi vaatia kaavamuutoksen.

Loimaa ei ole ainoa kunta, jonka alueita OX2 on kartoittanut ensimmäistä aurinkosähköpuistoaan varten.

– Meitä kiinnostavat rakennettavuudeltaan tasaiset alueet, joissa on mahdollista toteuttaa sähköverkkoliittymät niin, että liityntä on tehtävissä riittävän lähellä aluetta.

Loimaan kaupunki varasi vastikään Korvesta 170 hehtaarin alan Ilmatar Energialle, jolle yhtiö kaavailee teolliseen mittakaavaan soveltuvaa aurinkosähköpuistoa (LL 23.6.).

Koivusen mukaan hankkeet eivät liity toisiinsa.

– Keskustelut ovat olleet käynnissä sillä alueella jo ennen kuin meillä oli tietoa toisen toimijan hankkeesta.

Tunnustelut aloitettiin Koivusen mukaan viime syksynä. Maanomistajien suhtautuminen hankkeeseen on ollut myötämielinen.

OX2:n kiikarissa olevan aurinkosähköpuiston pinta-ala olisi vähintään 50 hehtaaria. Maat vuokrataan omistajilta hankkeen koko toiminta-ajaksi eli käytännössä vähintään 30 vuodeksi.

– Jos maanomistajilla on kysymyksiä liittyen omiin maihinsa tai halu tarjota niitä vuokralle, otamme mielellämme yhteydenottoja vastaan, Koivunen sanoo ja painottaa, että hankkeita edistetään ainoastaan alueilla, joissa maanomistajat puoltavat aurinkosähköpuiston rakentamista.