PÄÄKIRJOITUS Helteen armoilla

0
LL Arkisto

Meteorologien kartat hohkaavat punaista ainakin ensi viikkoon ja media tursuaa vinkkejä helteestä selviämiseen. Jokaisella on omat keinonsa, mutta yhteisiäkin toimia tarvitaan.

Ylen (28.6.) haastattelema arkkitehti Harri Hautajärvi muistutti, että kaikki eivät pääse asunnostaan kuumuutta pakoon ja toivoi, että asuntorakentamisessa huomioitaisiin jo nyt helteitä lisännyt ilmastonmuutos aiempaa enemmän.

Hänen mukaansa pitäisi myös muistaa, että niin tiivistä rakentamisen ei tulisi olla, ettei talojen väleihin ja pihoihin mahtuisi puustoa – se viilentää, mutta myös hillitsee ilmastopäästöjä ja helpottaa hulevesien hallintaa.

Uimaranta-jutussamme (s. 10) näytetään olevan hyvin perillä hellekäyttäytymisestä. Riittävä juominen, oman olon tarkkailu ja erityisesti lapsille korkean suojakertoimen aurinkorasva ovat tarpeen.

Varjo, vaate ja voide, ihotautien ja allergologian dosentti Pilvi Riihilä neuvoi Loimaan Lehden Suvilehdessä (9.6.) kesän käyttäytymistä ja auringolta suojautumista. Hän huomautti myös, että rakentamisessa ja erityisesti ympäristörakentamisessa on parantamista: kovin avaria ovat esimerkiksi päiväkotien ja koulujen pihat – on aukeaa ja paljolti puutonta. Monilla pihoilla ollaankin suorastaan auringon, ja tietenkin myös helteen armoilla.

Viihtyisä on myös varjoisa.