PÄÄKIRJOITUS Historia on läsnä

0
KUVA LL Arkisto

Ketäpä ei olisi elämä välillä yllättänyt.

Aina ei mene kuin Strömsössä – aina ei onnistu ja elo etene niin kuin on suunniteltu. Välillä onni taas potkaisee mojovasti tai sitten vaivihkaa niin, että onnensa huomaa vasta vuosien päästä.

Kun teimme juttua Loimaa-Seuran tämän vuoden kesän näyttelyistä, tuli puheeksi loimaalaisten yrittäjien ja yritysten merkitys. Kotiseutumuseon näyttelyissä on tuotu esiin paikallisia elinkeinoja jo useana vuonna.

Loimaan Oluttehdas esimerkiksi oli paikallisten elämässä läsnä niin tuotteina kuin työpaikkoina aikanaan, mutta tehtaan perustajat eivät varmasti ajatelleet, että yritystä ja heidän työtään esiteltäisiin vuosikymmenien päästä kotiseutumuseon näyttelyssä.

Loimaalla, niin kuin muillakin paikkakunnilla, on ollut persoonia, jotka ovat tarttuneet hetkeen ja tilaisuuteen, nähneet mahdollisuuksia siellä missä muut eivät. Reilu sata vuotta sitten esimerkiksi samoja ihmisiä oli mukana niin lehden perustamisessa kuin monenlaisessa yritystoiminnassa.

Historia on aina vahvasti läsnä nykyisyydessä. Uutta rakennetaan aina osin entisen päälle, kun paikkakunnan kulttuuria tehdään.

Meillä ei tässä ajassakaan ole takeita sille, että aikomamme hankkeet onnistuvat tai päätyvät arvostettavaksi museoihin, mutta suurin epäonnistuminen voi sittenkin olla se, ettei yritä.

Onnistumisia on onneksi myös esiteltäväksi ja opin aiheeksi.