PÄÄKIRJOITUS Sivistyspalvelut nousevat elinvoimapörssissä

0
Kuvituskuva, TS-arkisto, Somero-lehti

Ypäjä alkaa maksaa tiettävästi ainoana kuntana Suomessa palkkaa kesäaikana myös määräaikaisille opettajille (s. 6).

Määräaikaisten sijaisten kohtelu opetusalalla on herättänyt runsaasti keskustelua viime vuosina. Osa kunnista on palkannut opettajia määräaikaisiin tehtäviin niin, että kesän ajalta palkkaa ei ole maksettu.

Sellaisetkaan tapaukset eivät ole harvinaisia, että opettaja on työskennellyt samassa koulussa taas uuden lukuvuoden alettua, mutta sopimukset on tehty lukuvuosi kerrallaan, jolloin opettaja on ollut työttömyyskorvauksen varassa kesän ajan.

Ypäjällä perustellaan uudenlaista palkkamallia sillä, että kunta tulee vetovoimaisemmaksi työnantajaksi, kun määräaikainen opettaja saa palkkaa myös kesältä. Siten kunta ajattelee saavansa päteviä hakijoita tehtäviin, joihin ei ole niitä nyt tullut.

Kunnille opettajien saaminen on monin tavoin elinvoimakysymys. Sote-uudistuksen ajateltiin nostavan sivistyspalvelut kuntien olemassaolon keskiöön, ja niin taitaa nyt käydä.

Työvoimapula pakottaa ajattelemaan uudella tavalla.

P.S. Entä koulunkäynninohjaajien tilanne? Joillekin voidaan tarjota kesällä töitä kunnan muissa yksiköissä kuten esimerkiksi päiväkodissa, mutta moni vakituisessakin työsuhteessa oleva on vuodesta toiseen kesällä viikkoja lomautettuna.