VIDEO Toiminnallinen urheilu on tuskaista itsensä ylittämistä

0

LOIMAA Jaana Tiilikan, 34, hymy ei tuskasta ja väsymyksestä huolimatta hyytynyt toiminnallisen urheilun SM-kilpailuissa toukokuun lopulla Kirkkonummella.

– Löin leukani aika kovaa tankoon chest to bar -leuanvetoja tehdessä, ja sen jälkeen hymy kyllä hyytyi hetkeksi, kun ei saanut takahampaitakaan yhteen.

Kilpailuista käteen jäi selviämisen riemun lisäksi hopeinen mitali ja edustuspaikka Aruballa 18–20. marraskuuta järjestettäviin MM-kilpailuihin. Resepti kilpailuihin valmistautumisessa on yksinkertainen.

– Treenataan kovaa. Tiedostan omat heikkoudet ja vahvuudet, ja niiden väliä pitää kaventaa.

SM-kilpailujen lajikirjoon sisältyi toiminnalliselle urheilulle ominaista äärimmäistä kunnon ja voimien testausta; aina maastojuoksusta tempausten kautta erilaisiin leuanvetoihin. Lajit paljastettiin viikkoa ennen kilpailuja, joten valmistautuminen oli lähinnä henkisen puolen hiomista ja pientä lajitestailua. Fyysisesti hajottavien lajien listalle oli mukavasti päässyt myös monia Tiilikan inhokkiliikkeitä, ja kisoja muistellessaan hän ei kehunut yhtäkään lajia varsinaisesti mukavaksi.

– Esimerkiksi sunnuntaina ohjelmassa ollut Devils press on burpee-liike, jossa käsipainojen kanssa lösähdetään lattialle, noustaan sieltä ylös ja temmataan käsipainot vielä ylös. Se on tuskaa, mutta tiesin että ne pitää vaan tehdä tasaisen tappavasti, vaikka kuinka sattuisi.

Osaltaan myös kilpailutilanne saa urheilijan unohtamaan kivut ja pistämään parastaan. Tiilikka kertookin toiminnallisen urheilun parhaaksi puoleksi itsensä ylittämisen.

– Aika paljon treenailen yksin, ja SM-kisojen lajeja kokeillessa oli vähän sellainen olo, että tämä on ihan perseestä. Mutta heti kun siinä on joku vieressä, niin tulee jonkinlainen kilpailuviettikin, että jos toikin menee, niin kyllähän munkin on mentävä.

Omalla kehonpainolla tehdyissä ja kestävyyttä vaativissa lajeissa Tiilikka on vahvoilla. Voimaa olisi joissain lajeissa vaadittu kilpakumppaneihin nähden enemmän, vaikka kyse on ennemmin pituuden haittapuolista eikä niinkään voiman puutteesta.

– Tempaus on minulla selvä heikkous. Syytän siitä taas pituuttani, koska tanko pitää nostaa korkealle että sinne alle pääsee. Vahvuuksia ovat kaikki liikkeet, joissa on hyötyä pitkästä vipuvarresta. Liikkuvuuteni on myös hyvällä tasolla eikä esimerkiksi valakyykyn kanssa ole ongelmaa.

Levottomaksi luonteeksi itseään kuvaileva Tiilikka hurahti toiminnalliseen harjoitteluun seitsemän vuotta sitten. Kuntosalilla hauiskääntöjen vääntäminen tuntui tylsältä, ja tuttavan kautta löytyneet crossfittreenit veivät koko ikänsä aktiivisesti liikkuneen Tiilikan mennessään.

– Kaipaan jotain haasteita koko ajan. En jaksa sellaista, että tehdään jokin tietty sarja tietyllä toistomäärällä tässä paikassa ja sitten siirrytään toiseen paikkaan tekemään joku toinen sarja. Toiminnallinen urheilu on mahtavan monipuolista, enkä varmasti olisi voimisteluliikkeitäkään ruvennut tekemään ilman tätä lajia.