TOIMITTAJALTA Metsä vastaa

0
KUVITUSKUVA, LL Arkisto/TS/Mikael Rydenfelt

Ohhoh. Useita kosmetiikka- ja vaatevalmistajia jo asiakkaina ja ulkomaillakin jo löytynyt kiinnostusta.

Maailmalle myydään nyt ”metsäpölyä”, suomalaisista kasvupaikoista peräisin olevan noin tuhannen mikrobilajin uutetta.

Idea keksittiin Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston mikrobien terveysvaikutuksia selvittäneessä projektissa. Siinä havaittiin, että metsän mikrobit ehkäisevät allergioita ja immuunivälitteisiä sairauksia ( Maaseudun Tulevaisuus, Metsä 9/21).

Jauhetta on jo nyt lisätty esimerkiksi alusvaatteisiin ja deodoranttiin, kasvonaamioihin, kosteusvoiteeseen ja meikinpoistoaineeseen ( Helsingin Sanomat 18.6.).

Kepeät mullat niille tieteelle naureskelijoille, jotka tämänkin tutkimuksen ovat varmasti huuhaaksi nimenneet. Olen allerginen vain teille, mutta möyrinkin mullassa mielelläni.

Meillä on vielä paljon oppimista metsiltä, puilta, luonnosta.

Kukin meistä on elinympäristö. Elämmehän symbioosissa ympärillämme olevien ihmisten kanssa. Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan, ja niin edelleen.

Lisäksi olemme valtavan mikrobilajiston kasvualustoja. Tästä ei ole syytä huolestua – lajisto ei ole meille vaaraksi, vaan pikemminkin edellytys hengissäpysymisellemme. Mikrobit nimittäin hoitavat apunamme vaikka millaisia tehtäviä, kuten ruoan pilkkomista, mutta ovat vastuussa myös esimerkiksi kehomme puolustusjärjestelmän säätämisestä.

Syy siihen, miksi tällaista metsäpölyä tarvitsemme on, että elämme aiempaa yksitoikkoisemmassa, rakennetussa ja asvaltoidussa ympäristössä (ja paljon sisätiloissa) ja sen vuoksi myös meissä elävä mikrobilajisto köyhtyy. Kun se köyhtyy, sen toiminta häiriintyy.

Juhannus on oivaa mikrobiston kartutusaikaa. Itseään voi altistaa luonnolle ja sen mikrobeille ja samalla ladata kätevästi omaa mikrobilajistoaan. Pelkkä nurmikolla kiemarointi ei riitä, nurmikko on mikrobien suhteen köyhä. Eniten mikrobeja on kasvien ympärillä.

Mitä monimuotoisempaa – maaseutumaista ja metsäistä – luontoa, sitä parempi. Ja mitä pidempi visiitti luonnossa, sitä parempi.

Syödessäkin monipuolisuus kannattaa, siitä nimittäin pitävät suolistomikrobimme. Niidenkään kuntokuuriin ei sitten pelkkä juhannuksen herkkupöytä riitä. Monipuolisuutta tarvitaan ihan arjessakin.

Kuten aina juhannuksena, niin nytkin sopii toivoa kohtuullisuutta. Tällä kertaa geosmiinin suhteen.

Se on mikrobien tuottama kemikaali, jota nousee, kun kevyt sade osuu kuivaan maaperään – siis ihana sateen tuoksukin on mikrobien aikaansaamaa.

Kati Uusitalo