Uutta autoa joutuu yhä odottamaan pitkään

0
AKR:n automyyjät Jussi Saarikko ja Jani Nurminen kertovat, että vaihtoautoja on poikkeuksellisen vähän markkinoilla. Tuontiautoillakaan ei vajetta helpolla paikata, sillä käytettyjen autojen hinnat ovat nousseet perinteisissä hankintamaissa Ruotsissa ja Saksassa.

LOIMAA Autoliikkeissä on pula vähän ajetuista ja uudehkoista vaihtoautoista. Uusien autojen toimitusajat puolestaan ovat ennätyksellisen pitkiä, sillä autovalmistajilla ei ole tarvittavia komponentteja.

Loimaan Laatuauton yrittäjä Aapo Hakala kertoo, että toimitusaika voi olla mitä tahansa kahdesta kuukaudesta yli vuoteen.

– Kaupankäyntiinhän se heijastuu. Jos asiakas on kiinnostunut autosta ja hänelle sanoo, että vuoden päästä saat, niin kiinnostus voi lopahtaa.

Varsinais-Suomen Auto-Centerin myyntipäällikkö Janni Hyvönen ilmoittaa tavanomaiseksi toimitusajaksi neljä kuukautta. Nyt toimitukset menevät kuuden tai kahdeksan kuukauden päähän.

– Meillä toimitusajat ovat hyvin kohtuulliset tilanteeseen nähden, mutta totta kai nämä ovat nopeasti muuttuvia juttuja. Kaikki on mahdollista tässä tilanteessa.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan uusien autojen tilauskanta on selvästi viiden vuoden keskiarvoa korkeammissa lukemissa. Keskus ennakoi, että toimitusruuhka saadaan purettua vaiheittain ensi vuonna.

Tiedotuskeskuksen mukaan tammi–toukokuussa ensirekisteröitiin uusia henkilöautoja yhteensä 36 105, mikä on 22,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Uusien autojen toimitusvaikeudet heijastuvat käytettyjä autoja myyvän Auto- ja Koneliike AKR:n valikoimaan.

– Vaihtoautoja on kierrossa yllättävän vähän, automyyjä Jani Nurminen AKR:stä toteaa.

Myyntiartikkelien määrä näkyy hinnoittelussa.

– Autojen hinnat eivät ole välttämättä nousseet, mutta eivät ne ole vuoteen mihinkään laskeneetkaan, Nurminen muotoilee.

Loimaan Laatuautossa todistettiin poikkeuksellista tilannetta, jossa eräästä käytetystä autosta oli jo kaupat sovittu. Toinen asiakas soitti ja tarjosi samasta kohteesta tonnin enemmän.

– Ei ole ikinä tällaistakaan ennen ollut, Hakala hämmästelee.

Hintanokittelu ei auttanut, vaan soittajalle luvattiin auto siinä tapauksessa, jos alkuperäinen ostaja ei hae autoa. Yleisesti ottaen hyvien vaihtoautojen hinta on Hakalan mukaan hieman noussut, mutta vähemmän trendikkäät autot ovat edelleen menettäneet arvoaan.

käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin toukokuussa viime vuotta vähemmän. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan autoliikkeiden kautta kulkeva käytettyjen henkilöautojen myynti väheni noin viisi prosenttia ja koko käytettyjen autojen kauppa noin kahdeksan prosenttia viime vuoden toukokuuhun verrattuna.

Loimaalaisliikkeet havittelevat käytettyjä autoja kotimaasta sekä ulkomailta, tyypillisesti Ruotsista tai Saksasta. Koska autovalmistajien toimitusvaikeudet ovat maailmanlaajuiset, käytettyjen autojen hinnat ovat nousseet myös perinteisissä tuontimaissa.

– Autoja on tuotu suht normaalisti, mutta niiden löytäminen on vaatinut enemmän työtä, Nurminen sanoo.

Varsinais-Suomen Auto-Centerin Hyvönen sanoo, että käytettyjä autoja ostetaan sisään aina kun mahdollista, mutta silti vaihtoautovalikoimasta ei välttämättä löydy sitä, mitä asiakas hakee.

– Olemme silloin mahdollisuuksien mukaan tarjonneet uutta autoa.

Hyvösen mukaan nyt on oiva hetki satsata ajoneuvoon.

– Hinnankorotuspaineita on tulossa. Siksi olen kannustanut tilaamaan auton, jos vaihto on millään lailla ajankohtainen.

Suomen liikenne sähköistyy asteittain. Ensirekisteröidyistä autoista 13 prosenttia on tänä vuonna ollut täyssähköautoja. Ladattavien hybridien osuus on 20 prosenttia.

Dieselautoja on vaihdettu viime aikojen hintakehityksen myötä bensa-autoihin, joista etenkin automaattivaihteiset kiinnostavat.

– Mutta edelleen on asiakkaita, jotka sanovat, että haluavat juuri dieselauton, automyyjä Jussi Saarikko AKR:stä muistuttaa.

Dieselkäyttöisten autojen suosiota selittää muun muassa se, että isolla moottorilla varustettu dieselajokki on usein bensaversiota pieniruokaisempi. Silti automyyjät ovat huojentuneita dieselin hinnan laskettua bensan hinnan alle.