Väkevät koneet kiskoivat kilpaa

0
LL Arkisto

HUMPPILA Tractor pullingin SM-kausi starttasi viikonloppuna kauden avauskilpailuissa Humppilassa. Sankka savu ja moottorien jykevä jylinä täyttivät tapahtuma-alueen Humppilan lasitehtaan viereisellä tractor pulling -radalla, joka palveli SM-käytössä nyt toista kertaa.

Kilpailun isännöi Varsinais-Suomen Traktoriklubi ry. Kisojen lisäksi alueella sai tutustua kilpakalustoon, pulling-tiimeihin ja oheismyyntiin.

Puoleenpäivään mennessä tapahtuma oli myynyt jo 2 000 lippua. Vierailijoita virtasi alueelle tämänkin jälkeen. Kisakatsomoon olivat saapuneet muiden muassa oripääläiset Jani ja Elmeri Kankare, jotka tulivat katsomaan lajia nyt toista vuotta peräkkäin.

– Lähelle on helppo lähteä, Jani Kankare vakuutti ja kehaisi samalla päivän säätä, joka oli aurinkoinen ja lämmin.

Tarvasjokelaiset tractor pulling -konkarit Arto Kujanpää ja Rauno Anteroinen vierailivat niin ikään toista kertaa Humppilan radalla. Heillä on takana yli 20 vuotta alan tapahtumien seuraamista. He olivat aikoinaan myös kilpailleet itse.

– Edelleen kilpailuista löytyy yllätyksiä. Nykypäivän hevosvoimat olivat 90-luvulla vielä ihan utopiaa. Kehitystä tapahtuu, ja sitä on hieno seurata, he pohtivat.

Nuorempikin väki löysi hyvin paikalle. Pieni traktorimies Jalmari, 3, ja pikkusisko- Riia, 2, ihastelivat yhdessä jykeviä koneita. Lapset matkustivat paikalle Lopelta äitinsä Marja Pyhälammin kanssa. Lisäksi reissuun oli saatu mukaan mummu Marjatta Pyhälammi Karstulasta.

Kaikki neljä olivat seuraamassa kilpailuja ensimmäistä kertaa. Lapsilla riitti ihmeteltävää ja kivaa oli ollut.

– Kaikenlaista olemme ehtineet jo nähdä, mutta parasta taisi olla, kun Jalmari pääsi itse traktorin kyytiin, Marja Pyhälammi hymyili.

SM-osakilpailu sisälsi 15 luokkaa. Kuljettajia oli mukana kuutisenkymmentä ympäri Suomen. Loimaalaisedustuksesta vastasivat pitkän linjan pulling-mestarit, veljekset Arto ja Leo Peräaho.

He tavoittelevat tänä vuonna 15:ttä perättäistä Suomen mestaruuttaan, Leo Peräaho Farm Sport 10 000 kg -luokassa ja Arto Peräaho kuorma-autojen tieliikenne -luokassa.

– Fiilikset ovat hyvät: ilma on suotuisa ja rata hyvässä kunnossa. Humppilan rata on parhaita Suomessa, Arto Peräaho tiivisti ennen radalle lähtöä.

Veljekset kertoivat valmistautuneensa kilpailuihin laittamalla kaluston kuntoon. Leo Peräahon traktorin, John Deere 7710:n moottori hajosi viime vuoden SM-loppukilpailussa toisella vedolla.

– Toivotaan, että tänä vuonna kone kestää.

Ja kestihän se. Päivän päätteeksi Leo Peräaho nappasi luokastaan toisen sijan. Arto Peräaho voitti oman luokkansa.

Kilpailualueella työskenteli kisapäivänä noin 50 talkoolaista. Työtä kilpailujen eteen oli kuitenkin tehty aktiivisesti radalla jo muutama viikko noin 5–10 hengen porukoissa.

– Tämä on ensimmäinen vuosi, kun rata on käytännössä täydellisessä kunnossa. Routa on tehnyt tehtävänsä, kilpailunjohtaja ja Varsinais-Suomen Traktoriklubin puheenjohtaja Anssi Aarnio totesi tyytyväisenä.

Rata ja järjestelyt saivat myös yleisöltä poikkeuksetta hyvää palautetta.

– Joka vuosi on keksitty jotain kehitettävää, ja joka vuosi on myös kehitytty, Aarnio kiteytti.