City-peurat loikkivat keskustoihin

1
Peurat seikkailivat Hirvikoskella heinäkuun alussa 2022. Kuva: Pekka Takala

Vastausta kysymykseen, pitäisikö jotain tehdä, ei tähän hätään ole. Jos vastaus on, että pitäisi, niin mitä se voisi olla?

Kysymys on city-peuroista. Ei ole Loimaalla uutta, että peurat löytävät tiensä pihapiireihin, syövät istutuksia ja kulkevat paikoin miten mielivät. Se kuitenkin on, että niin sanottuja city-peuroja on yhä enemmän myös tiiviissä taajamissa.

Viime viikolta on Hirvikoskelta useampiakin havaintoja siitä, että peurat kulkevat kadulla muina elukoina ja seisoskelevat aamulla rivitalon takapihalla ihmettelemässä. Toimituksen tiedossa on myös runsaasti havaintoja Kartanomäestä, jossa eläimet kulkevat liki asutusta, kevyen liikenteen väylillä ja katuja ylittäen. Muun muassa Juvantien varren peltoalueella ja lähimetsissä eläimet viihtyvät hyvin.

City-peurojen runsastuminen on hyvä noteerata siksi, että eläimet aiheuttavat vaaraa kevyen liikenteen kulkijoille kaupungissa, koska vaaraa harva tiedostaa. Pyöräilijä, jonka eteen pensaan takaa loikannut peura yllätti täydellisesti, tasaili hengitystä kauan, vaikka mitään ei onneksi sattunut.

Ihmisen rinnakkaiselo luonnon kanssa ei voi tapahtua pelkästään ihmisen ehdoilla eikä edes tiheästi asutussa taajamassa niin, että vain kivat ja haitattomat eläimet ovat tervetulleita.
Sen verran voi kuitenkin tehdä, että kehottaa tiedostamaan riskit. Ollaan siis valppaana! AS

 

 

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.