ELOKUVA-ARVOSTELU – Top Gun: Maverick

0
Elokuvissa tapahtuu taas.

Kasariklassikon Top Gun – lentäjistä parhaat (1986) jatko-osa Top Gun: Maverick vie katsojan takaisin hävittäjälentäjien eliittijoukon pariin, tarjoillen nostalgiatykitystä ja sydäntälämmittäviä muistelukohtauksia. Vuosikymmeniä ensimmäisen osan jälkeen Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) värvätään kouluttamaan uutta sukupolvea vaativaan ja vaaralliseen projektiin. Cruisen roolihahmoillehan on tyypillistä joutua suorittamaan “mahdottomia tehtäviä”, ja lähes joka kerta hän todistaakin ne mahdollisiksi. Maaliin ei kuitenkaan päästä ilman kovia riskejä, joita ehkäistäkseen sooloilijan maineen aikanaan saanut Maverick opettaakin nuorille lentäjille tiimityöskentelyn sekä itseluottamuksen tärkeyden.

 Maverickilla on nuoruusvuosiltaan tallella rämäpäinen luonteensa ja pilkettä silmäkulmassa, muttei hän karttuneista lentotaidoistaan huolimatta ole vuosien aikana noussut johtoportaille asti. Tallella ovat valitettavasti myös traumaattiset muistot lento-onnettomuudesta, jossa Maverickin lentäjätoveri ja ystävä Goose menehtyi. Mies kokee tapahtuneesta vieläkin syyllisyyttä, eikä vanhojen asioiden kaivelua helpota oppilaiden joukossa oleva, edelleen Maverickille kaunaa kantava, Goosen poika Bradley “Rooster” Bradshaw (Miles Teller).

 Menneiden aikojen romantisointi saattaa toimia yhtenä elokuvan kantavista voimista, mutta toisaalta muistutetaan kuinka tärkeää on myös osata päästää menneestä irti ja antaa itselleen vanhat virheensä anteeksi. Juonen kannalta romanssipuoli on, kuten ensimmäisessäkin osassa, melko laimeassa sivuroolissa. Ihmissuhdetematiikkaa ammennetaankin pääosin perhesuhteiden sekä tiimityöskentelyn ja toveruuden kautta.

Elokuvan viivästyneestä julkaisuaikataulusta huolimatta autenttisille kuvausolosuhteille täytyy nostaa hattua, sillä greenscreenin käytön sijaan lentokohtaukset kuvattiin aidosti hävittäjien kyydissä. Lumoavan visualisoinnin höysteenä kuullaan vaikuttavan ja vangitsevan tunnusmusiikin lisäksi liuta niin uusia kuin ensimmäisen osan nostalgiakierrätyshittejäkin.

Vaikka pääosassa loistaa lukuisien toimintaleffojen konkari, parrasvaloihin jää tilaa myös uudelle sukupolvelle. Onhan elokuva tavallaan Cruisen hahmon, Maverickin, jäähyväiset ja kapulanvaihto suojateilleen. Nuoret lentäjät ovat osittain edellisen osan hahmojen arkkityyppejä, mutta onnistuvat siitä huolimatta erottumaan edukseen. 

Top Gun: Maverick on korkean tason viihdykettä kelle vain hurjapäälle, mutta luonnollisesti eniten irti siitä saa nähtyään alkuperäisen klassikon. Tällöin pääsee koko rahan edestä tyytyväisenä bongailemaan niin huvittavia, kuin liikuttaviakin viittauksia alkuperäiseen elokuvaan.

 

Top Gun:Maverick (Ensi-ilta 26.5.2022)

Ikäraja k12

Kesto 2t 11min

Pääosissa Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly. Ohjaaja Joseph Kosinski. Käsikirjoitus Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie. 

Näytökset Loimaan Kinemassa: tiistai 26.7. klo 19:00

 

Linnea Mensalo