Helle ei ole näkynyt terveydenhuollossa, viilentimet käyvät kaupaksi

0
Loimaan Hintakaaren valikoimissa on useita ilmanviilentimiä ja ilmastointilaitteita. Myyjä Minna Jokinen kollegoineen on myynyt tämän hellekauden aikana jo monta konetta helpottamaan oleskelua sisätiloissa. Erityisen suosittuja ovat olleet ilmastointilaitteet, jotka poistavat lämmintä ilmaa huoneesta putken kautta ulos.

LOIMAA Kaupungin terveydenhuollon puolella ei ole toistaiseksi näkynyt helteen uuvuttamia ihmisiä. Ylilääkäri Kirsi Jokinen toteaa ihmisten ehkä osanneen tänä vuonna varautua paremmin kuumuuden tuomiin haasteisiin.

– Hellejakso ei ole näkynyt meillä, mutta en toisaalta tiedä, menevätkö ihmiset suoraan esimerkiksi sairaalan puolelle, hän pohtii.

Myös vanhusten palveluasumisyksiköissä on pärjätty helteen kanssa. Kartanonpuiston osastonhoitaja Sirpa Tamminen sanoo heidän muistuttavan säännöllisin väliajoin asukkaita juomisesta.

– Meillä on suurin osa muistisairaita, joten pyrimme juottamaan tai muistuttamaan heitä, hän kertoo ja sanoo, ettei ketään ole vielä kertaakaan tarvinnut viedä esimerkiksi nesteytykseen terveyskeskukseen.

KODINKONEPUOLELLA helteisiin varautuminen näkyy Veikon koneen kauppiaan Harri Nohterin mukaan erityisesti siirrettävien ilmastointilaitteiden loppumisena.

– Meillä jäi niitä varastoon viime vuodeltakin, mutta nyt ovat kaikki menneet.

Ilmalämpöpumppukauppa käy myös erittäin vilkkaana, mutta niitä on sentään vielä jäljellä. Samoin perinteisiä tuulettimia löytyy, mitä Nohteri ei pidä toisaalta yllätyksenä.

– Niitä alkaa olla jo jokaisella, eikä niiden viilennysteho ole sitä luokkaa kuin ilmastointilaitteiden.

PERSONAL trainer ja fysiikkavalmentaja Tomi Malinen puolestaan toteaa joidenkin asiakkaiden sanoneen, että he ovat helteen vuoksi joutuneet tekemään hiukan kevyempää treeniä.

– Kannattaa ehdottomasti kuunnella itseään, ja esimerkiksi jättää juoksulenkillä porrastreenit väliin.

Malinen vinkkaa myös ajoittamaan urheilemisen mahdollisuuksien mukaan joko aikaiseen aamuun tai myöhäisempään iltaan. Hellepäivinä hän pitää erityisen tärkeänä sitä, että juo ja syö säännöllisesti.

– Tasainen juominen ja syöminen heti aamusta on tärkeää, eikä niin, että tankkaa vaikka tuntia ennen treeniä, hän muistuttaa.

Myös suolaa on hyvä nauttia hiukan normaalia enemmän, jotta neste imeytyy kehoon paremmin.

 

Fakta

Torju hellettä

Pidä sisätilat viileinä sulkemalla ja varjostamalla ikkunat päivällä.Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta.

Juo jo ennen janon tunnetta säännöllisesti pitkin päivää. Sopivia juomia helteellä ovat veden lisäksi laimea mehu, kivennäisvesi ja maito.

Muista syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina.

Viilennä kehoa pukeutumalla löysiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Myös viileät suihkut, kosteat vaatteet tai kylmäkääreet auttavat.

Suojaudu suoralta auringonpaisteelta pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla, leveälierisellä hatulla ja aurinkolaseilla.

Lähde: THL