Kahdeksan pyöräilijää kartoitti kaupungin kevyen liikenteen väyliä

0
Hirvikoskentieltä Hirvikoskenkadulle nouseva pyörätie päällystettiin syksyllä 2011. Kuva: LL-arkisto / Pasi Salo

LOIMAA Kahdeksalla loimaalaisella oli maanantaina tilipäivä. Ei ehkä koko palkkapussin suuruinen, mutta kahvirahat ainakin tuli tienattua. Euroja pääsi nimittäin metsästämään, jos osallistui kevyen liikenteen väylien kuntokartoitukseen.

Tekninen johtaja Antti Korte kertoo kaupungin ostaneen palvelun, jossa Loimaan kaupungin ylläpitämien jalkakäytävien ja pyöräteiden kuntoa kartoitetaan älypuhelimeen ladattavalla, maksuttomalla Crowdsorsa-mobiilipelillä (LL 24.2.). Euroja rupeaa kertymään, kun polkija kiinnittää kännykän pyöräänsä ja alkaa jahdata kartalla näkyviä herkkupaloja.

Samalla, kun napsii väylille sijoitettuja, erihintaisia marjoja ja hedelmiä, sovellus kerää tietoa teiden kunnosta. Helpoimmista reiteistä tienaa vähiten ja kaukana olevista eniten.

– Esimerkiksi mustikasta saa viisi senttiä, ja niitä oli Loimaalla 1 005. Melonista tienasi kolme euroa, mutta niitä ei ollut kuin kuusi, Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju kertoo.

MAANANTAINA pidettyyn kartoitukseen osallistui kahdeksan henkilöä ja rahaa kertyi yhteensä 205 euroa.

– Kartoitettavia väyliä oli aika tarkkaan 50 kilometriä ja kaikki tuli hoidettua, Paju kehuu.

Kaupungille menetelmä on mainio tapa saada tietoa väylien pintojen kunnosta.

– Näin saamme tietää, missä sijaitsevat kaikkein huonokuntoisimmat osat ja missä taas väylät ovat kunnossa, Korte toteaa ja sanoo, ettei tämäntyyppistä inventointia ole ennen tehty Loimaalla.

Saatavan datan perusteella tullaan jatkossa tekemään korjaussuunnitelmia.

– Tämän avulla ei vielä päästä käsiksi vaurioiden syihin, mutta se antaa kuitenkin tietoa siitä, mihin tutkimuksia pitää kohdentaa.

Korte arvelee, ettei kevyen liikenteen verkosto ole kuitenkaan aivan huonossa kunnossa.

– Ainakaan minun korviini ei ole kantautunut sellaista tietoa.

KARTOITUSTA on tarkoitus jatkaa elokuun lopussa, jolloin ruvetaan kuvaamaan ajoratoja. Projektia jatketaan vielä keväällä, jotta saadaan talven routavauriot mukaan.

Kartoituksen kokonaishinta kustantaa kaupungille 10 000 euroa.