Kahden lajin kenttä avautui Ypäjällä

0
Golfopettaja Rami Prusilalla on komeat työmaisemat. Kahden lajin kenttä sisältää lyhyitä väyliä hyvin hoidetussa kenttäympäristössä. Väylät ovat näköetäisyydellä toisistaan ja niiltä avautuu näkymä klubitalolle. Kentälle varataan aika nettisivuilta tai caddiemasterilta.

YPÄJÄ Loimijoki Golf avasi heinäkuussa pitkään rakenteilla olleen, yhdeksänväyläisen par-3-kentän. Kentällä pääsee pelaamaan myös frisbeegolfia, joten se palvelee kahden lajin harrastajia.

Par-3-kenttä kulkee klubitalon välittömässä läheisyydessä. Kaikki väylät ovat korkeintaan 90-metrisiä. Heittokorit sijaitsevat viheriöiden vieressä. Kierroksen tekemiseen kuluu pelaajasta riippuen tunti tai puolitoista.

Ensimmäinen väylä on toistaiseksi poissa käytöstä, koska se kulkee nykyisen puttiviheriön halki. Loimijoki Golfin toimitusjohtaja, kenttämestari Perttu Jaakkola vakuuttaa, että ensi kevääksi kenttä saadaan kokonaisuudessaan käyttöön.

Hän toivoo uuden kentän madaltavan kynnystä aloittaa golf. Sen halutaan myös purevan golfin harrastajien ikuisuusongelmaan, ajanpuutteeseen.

– Pelaaja viipyy yleensä golfatessa viisi, kuusikin tuntia poissa, jos laskee myös matkat. Työssäkäyvälle ei ole aina mahdollista käyttää niin paljon aikaa. Lyhyemmällä radalla aika sen sijaan riittää ja harrastaminen tuntuu kuitenkin golfilta.

– Kenttä on kuin pienoiskokoon puristettu oikea golfkenttä.

HEINÄKUUN lopussa uudelle kentälle oli kertynyt vajaat 200 pelattua kierrosta. Pelaajista noin neljäsosa on heittänyt frisbeetä ja loput golfanneet perinteisesti, toiminnanjohtaja Pauliina Pöntinen kertoo.

Korkeuserot ja vesiesteet tekevät kentästä haastavan kokeneemmallekin pelaajalle. Aloittelijalle kenttä on helposti lähestyttävä pituutensa puolesta.

– Käytäntö muokkautuu vielä palautteen perusteella. Olemme saaneet jo hyviä huomioita pelaajilta.

Kentällä pelattaessa noudatetaan golfin sääntöjä. Aika varataan ajanvarausjärjestelmästä. Väylille saa mukaan tuloskortin. Perinteistä ”golf-ajokorttia”, green cardia ei tarvita.

Pelit pelataan maksimissaan neljän hengen ryhmissä. Golfarit ja frisbeegolfarit voivat pelata myös samassa ryhmässä. Eri ryhmät lähtevät vähintään vartin erotuksella toisistaan.

– Esimerkiksi perheitä käy niin, että vanhemmat golfaavat ja lapset heittävät frisbeetä.

PÄÄTÖS uuden kentän rakentamisesta tehtiin nelisen vuotta sitten. Pienellä toimijalle projekti oli työläs, sillä se toteutettiin omana työnä. Valmiin kentän ala on noin kaksi hehtaaria.

Jaakkola huomauttaa, että tarkalleen ottaen kenttä ei ole vain par-3-kenttä. Se soveltuu myös pitch and putt -kentäksi. Viralliset pitch and putt -kentät Suomessa ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Maailmalla pitch and putt, ”pitchi ja putti”, on jo oma golflajinsa, ja esimerkiksi Euroopasta sille löytyy oma lajiliitto. Suomessa se ei ole vielä vakiintunut itsenäiseksi pelimuodoksi. Lajin virallisiin sääntöihin kuuluu muiden muassa, että kentälle saa tuoda enintään kolme mailaa.

– Kentän valmistumisella toivomme, että laji saisi tuulta alleen ja voisi kerätä tännekin oman harrastajakuntansa. Golfliittokin voisi ottaa tästä jonkinlaista koppia, Perttu Jaakkola pohtii.

Anni Hinkkanen