KOLUMNI Lapsellista pohdintaa

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Uutisiin mahtuu vain muutama huoli kerrallaan, ja viime viikolla palstatilan täyttivät Ukrainan sodan lisäksi Fortumin hämmästyttävät seikkailut Saksanmaalla. Vähemmälle huomiolle jäi pikku-uutinen Suomen syntyvyyden laskusta muutaman kasvuvuoden jälkeen. Tilastokeskus kertoi syntyneitä olleen ennakkotilaston mukaan ennätyksellisen vähän alkuvuodesta 2022.

Suomi ei paini laskevan syntyvyyden kanssa yksin, vaan sama suuntaus vallitsee koko EU:n alueella. Laskutrendi tietää ongelmia esimerkiksi työvoiman saatavuuteen, hyvinvointivaltion ylläpitoon ja eläkkeiden rahoittamiseen.

Nykyisestä kehityskulusta saa tuntumaa tarkastelemalla Japania, jossa ikääntyneiden osuus on korkein maailmassa. Sikäläiseen tyyliin väestön vanhenemiseen haetaan ratkaisuja roboteista ja tekoälystä. Suunnitellut keinot näyttävät kuitenkin etenevän toivottua hitaammin, eivätkä robotit pysty ainakaan vielä korvaamaan ihmistä. Maailmalla vuosia sitten rummutettu ikääntyneiden hoitoyksiköissä käytetty hoivarobottikin paljastui käytössä liian monimutkaiseksi ja vaativan viereensä hoitajan, joka varmistaa potilaan turvallisuuden.

MUTTA MIKSI syntyneisyys laskee Suomessa? Eikö onnellisten maassa syntyvyyden pitäisi olla huippulukemissa? Vai juuriko vähäisen syntyvyyden vuoksi onnellisuus on huipussaan?

Kyselytutkimuksien vastauksissa esiin nousevat ainakin oman taloudellisen tilanteen epävarmuus ja puuttuva luottamus tulevaan. Opinnot ovat kesken, työtilanne epävarma tai tulotaso koetaan liian matalaksi perheellistymistä ajatellen.

Toisaalta lapsettomuus on sosiaalisesti aiempaa hyväksytympää, minkä kaiketi pitäisi olla vain hyvä asia. Lapsen hankkiminen sosiaalisen painostuksen vuoksi ei voi olla tavoiteltavaa.

Syyksi nimetään myös se, ettei ole löytynyt sopivaa kumppania. Tiedättehän – kaupunkien naiset ja maakuntien miehet. Toisaalta tutkimuksissa korostuu myös halu tehdä muita kiinnostavia asioita, haluttomuus luopua nykyisestä elämäntyylistä, ja vaikeudet sovittaa yhteen työtä ja pienen lapsen hoitoa. Työuran epäillään kärsivän, eikä siihen haluta perhevapaan aiheuttamaa katkosta.

TUTKIMUKSET nurkkaan, kysyn omilta nuoriltani, miksi heidän mielestään syntyvyys on Suomessa laskussa.

– Varmaan elämäntapa, johon eivät lapset sovi. Ensin halutaan opiskella ja tehdä kaikkea muuta, ja sitten on jo liian vanha. Ja jotkut sanovat netissä, etteivät halua lapsia näin kamalaan maailmaan, 18-vuotias sanoo.

Parikymppinenkin kuulee keskustelun ja joutuu vastaamaan.

– Varmaan halutaan pitää hauskaa eikä sitoutua, hän pohtii.

Nykypäivän nuoret eivät ole syyllisiä kestävyysvajeeseen, eikä heitä voi vaatia sitä myöskään ratkaisemaan. Valitkoon siis kukin haluamansa polun, lasten kanssa tai ilman.

 

Kati Varjus