Loimaan kadut sekamelskassa

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Tulin kauppareissusta maanantaina 18.7. aamupäivällä. Aioin ottaa postini Mikolantien risteyksessä olevasta laatikostani.

Risteyksessä seisoi poikittain keltainen rekka. Luulin sen tuovan minulle uutta puuhellaa, josta olin saanut aamulla tekstiviestin, että se on matkalla. Poika avasi ikkunan tiedustellen Aliskyläntie 9 taloa.

Hänen navigaattorinsa ei sitä löytänyt. Näytin hänelle talon, joka on minua vastapäätä toisella puolella tietä. Oma osoitteeni on ollut 34 vuotta Sieppalantie 36, ei siihen ole tarjottu muutosta. Minun puoleiseni tien reuna ei kuulemma ole asemakaavassa, mutta toinen puoli on, sekin ihmetyttää. Rekka sai lähetyksen perille.

Otin netistä Loimaan katukartan, jonka tieto ei ollut päivän tasalla. Pyöräilin ja tarkistin tienviitat aloittaen Mäenpään sillalta: käännytään joen suuntaan. Katukyltissä on Sieppalankatu ja sen alapuolella kyltissä Sieppalantie 500 metriä. Sieppalankatu jatkuu siis joen rantaan.

Seuraava kyltti ohjaa eteenpäin Aliskyläntie, alapuolella kyltti, Sieppalantie 250 metriä. Ennen Mikolantien risteystä on uusi omakotitalo vasemmalla puolella, jonka numero on Aliskyläntie 4. Minun kohdallani on 360 metriä Mäenpään sillasta, ei 500 metriä. En kai asu enää Sieppalantie 36:ssa…?

En ole koskaan saanut ilmoitusta osoitteen muutoksesta. Siis Aliskyläntien pitäisi olla minunkin osoitteeni, ehkä numero 6. Minun jälkeeni ikiaikainen Sieppalantie jatkuu kilometrikaupalla loppuun saakka. Näin se on ollut varmaan 100 vuotta ainakin.

Olen itsekin joutunut pihaltani ohjaamaan käsin viittomalla ystävättäreni pojan Sveitsistä perille, kun hänen autonsa oli Sieppalankadun uudessa risteyksessä. Silloin ei ollut onneksi tienviittaa Aliskyläntie sotkemassa kulkua.

Navigaattorinsa ei kyennyt ohjaamaan runsaan 100 metrin päähän pihaani. Luulen olevan melko harvinaista, että kaksi samaan suuntaan vievää katua rinnakkain on nimetty Sieppalantie ja Sieppalankatu.

Olen toimittanut monet, monet kerrat Sieppalankatu 35 postia omasta laatikostani, kun osoitteet ovat postinjakajan kädessä sekaantuneet väärään laatikkoon. Usein kirjoittaja jättää osoitteesta tie tai katu sanan pelkän t. tai k. varaan. Postinkantajatkaan eivät ensi alkuun osanneet huomioida moista sekamelskaa.

Olisiko mitenkään mahdollista hukata Aliskyläntien pätkä ja antaa Sieppalantien jatkua koko pituudeltaan. Jos minä olisin päättäjänä, Sieppalankatukin saisi uuden nimen esimerkiksi sen Aliskyläntie, kun on alempana jokirannassa.

Rekkapojalta tuli pilkkanauru ja päänpyöritystä, onneksi ei käskenyt vaihtaa uudempaa Sieppalankatua Hölmöläisten kaduksi.

Seija Kylämarkula