Loimaan rauhassa puretaan mielenterveyspalvelujen ruuhkaa

0
Elina ja Kössi Rehmonen avasivat terapiakartanon Mäki-Kitkontielle koronapandemian juuri alettua.

LOIMAA/SUOKULMA Massiivisessa ulko-ovessa on kyltti, jossa lukee aavistuksen koristeellisin kirjasimin Dallas. Koivukujan päässä, Loimaan viljavainioiden keskellä jykevästi seisova House of Therapyn päärakennus on kuin Dallas-sarjan Southforkin hevostilan kartano.

Ahnaan öljyparonin sijasta tulijan ottaa vastaan ruohoa leikkaava Kössi Rehmonen, joka paljastuu todelliseksi puhekoneeksi ja monitaitajaksi. Silloin kun hän ei leikkaa ruohoa, hänet saattaa löytää keittiön hellan äärestä, tenniskentältä, golfmailan varresta tai sohvalta kuorsaamasta.

Hetken kuluttua pihaan kurvaa House of Therapyn perustaja, psykoterapeutti Elina Rehmonen , joka tekee tuttavuutta halaamalla.

– Kössi on meidän hengetär, Elina Rehmonen kuvailee hymy huulillaan aviomiehensä roolia psykoterapiayrityksessä.

Lämmin vastaanotto on tärkeä seikka. Asiakkaista moni jännittää terapiakartanoon tuloa. Pihalla asiakkaalta saattaa päästä helpotuksen itku. Vihdoin omaan oloon on tiedossa apua.

House of Therapy on Loimaan Mäki-Kitkontiellä toimiva terapiakeskus, joka tarjoaa elämyksellisiä intensiiviterapiajaksoja. Toiminta käynnistyi maaliskuussa 2020. Tähän mennessä hoitojaksoja on ollut yli 250. Millainen yrityksen alkutaival olisi ollut ilman koronaa, sitä voi vain arvailla.

– Alku oli rehellisesti sanoen vaikea, Rehmonen myöntää.

JULKISELLA puolella mielenterveyspalveluihin pääsy voi ottaa kauan ja sittenkin keskusteluapua saattaa saada harvakseltaan. House of Therapy täydentää perustajan sanoin terveydenhuollossa olevaa aukkoa.

– Systeemi ontuu. Kun yksi terapeutti sitoutuu pitkäksikin aikaa yhteen asiakkaaseen, psykoterapeutit loppuvat, Rehmonen kokee.

– Me olemme tässä ottamassa haastetta vastaan. Kun ihmisellä on hätä, meidän systeemimme toimii.

Tyypillisesti terapiakeskukseen hakeutuvalla ihmisellä on käsiteltävään melko vyyhti: masennusta, päihteiden väärinkäyttöä, ihmissuhdeongelmia, elämänkriisejä tai ahdistusta. Silti moni kysyy, ovatko omat oireet riittävän vakavia, jotta terapiaan voi tulla.

– Sen on täysin selvää, että itseään kuuluu tulla hoitamaan, jos on psyykkisiä oireita. Tunteet ja oireet ovat viestintuojia. Ihminen ei useinkaan löydä tuosta vain syytä oireilleen ilman, että niitä aletaan tutkia yhdessä ammattilaisen kanssa.

MIELEN huollossa käytetään Individual and Intensive Change (IIC) -metodia, joka perustuu yksilölliseen intensiiviterapiaan.

Lisäksi hoitojaksoon kuuluu rentoutus- ja läsnäoloharjoituksia, liikuntaa ja arjen luksusta kuten hyvää ruokaa, shoppailua ja hemmottelua.

Pelkkä maisemanvaihtokin voi käynnistää positiivisen muutoksen. Suuren kaupungin hälyssä on haastavaa rauhoittua ja kuunnella omia tarpeita.

VAITIOLOVELVOLLISUUS ohjaa terapiakeskuksen toimintaa. Sosiaalista mediaa seuraava on kuitenkin voinut havaita julkisuudesta tuttujen kasvojen kuten Rosanna Kuljun ja Sabina Särkän hehkuttaneen House of Therapya. Rehmonen painottaa, etteivät kyseessä ole kaupalliset yhteistyöt.

– Asiakkaat tykkäävät kertoa meistä ja jaksoistaan julkisesti, mistä olemme vilpittömän kiitollisia.

Toistaiseksi hoitojaksolle on päässyt nopeasti. Terapiakeskuksessa voi asua samanaikaisesti kymmenisen asiakasta tai enemmän, jos taloon majoittuu pariskuntia.

– Pari-intensiivit ovat todella suosittuja. Umpisolmun ei tarvitse olla iso, vaan hyvin usein pariterapiassa käsitellään vuorovaikutuksen ongelmia.

KESKIMÄÄRIN mielenhuolto kestää viisi päivää kerrallaan. Miten varmistetaan, ettei arki iske liian kovaa vasten kasvoja hoitojakson jälkeen?

– Meidän tehtävämme on tarjota riittävät välineet arkeen. Usein ihminen sanoo, että tulee vain kolmeksi päiväksi. Sanomme heti, jos se ei riitä. Emme me päästä ihmistä rikkinäisenä täältä pois. Tarjoamme myös jatkohoitomahdollisuuksia.

Kolmen päivän hoitojaksolle haluavien kanssa rakennetaan kokonaisuus, joka koostuu yleensä useista muutaman päivän jaksoista.

– Valtaosa asiakkaista tulee jatkamaan hyvää muutosta, jonka on saanut käyntiin.