PÄÄKIRJOITUS Autoilu käy kukkarolle

0

Polttoaineen kahden ja puolen euron litrahinta pistää jo miettimään, ovatko kaikki ajelut hintansa väärtejä.

Tämä ilmenee myös liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin teettämästä kyselystä, jonka mukaan 43 prosenttia autoilijoista on vähentänyt alkuvuonna ajojaan kalliin polttoaineen vuoksi. Eniten on tingitty vapaa-ajan matkoista.

Tilanne on hankala erityisesti niille, joiden työ ja toimeentulo edellyttävät autoilua. Keskituloisen ja sitä enemmän tienaavan, joka asuu siedettävän ajomatkan päässä työpaikalta, talous tuskin horjuu vielä tämänhetkisilläkään polttoaineen hinnoilla.

Kallis polttoaine voi pistää harkitsemaan sitä, kannattaako bensasta ja dieselistä siirtyä muuhun käyttövoimaan, kuten sähköön. Sähköautot tuntuvat jakavan mielipiteitä, ja polttomoottoriautoilulla on yhä oma vankka kannattajakuntansa.

Autoalan Tiedotuskeskus tiedotti alkuvuodesta, että autokannan keski-ikä on Suomessa kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2008 alkaen ja henkilöautokannan keski-ikä kasvoi viime vuonna jo 12,6 vuoteen.

Jokainen voi tykönään laskea, montako esimerkiksi uutta sähköautoa voi ostaa niillä rahoilla, jotka ovat nyt kiinni yli kymmenen vuotta vanhassa autossa.

Tuskin yksityisautoilu on koskaan ollut jokamiehenoikeus, mutta näissä olosuhteissa se voi keskittyä yhä harvempien käsiin. LK