PÄÄKIRJOITUS Pesäeroa tehdään

0
Loimaa on otollista maaperää aurinkopuistoille. LL ARKISTO/PASI SALO

Parin viime viikon aikana on julkistettu kaksi isoa hanketta, joissa Loimaalle suunnitellaan aurinkovoimaa (LL 16.6. ja 28.6.).

Niiden yhteenlaskettu koko olisi yli 200 hehtaaria. Pinta-alaa voi suhteuttaa esimerkiksi keskimääräisen omakotitalon neliöihin. Rakennusteollisuuden mukaan suomalaisessa omakotitalossa on keskimäärin 144 neliötä, joten voimaloiden alalle mahtuisi niitä noin 14000.

Kun on kyse hehtaarien paneelipuistoista ja toisessa hankkeessa peräti yhdestä Suomen suurimmista, niiden kannattavuus ja vaikutus alueen luontoon varmasti selvitetään.

Seudulla voi huomata, että fossiiliseen energiaan ollaan tekemässä pesäeroa sekä pienillä että isoilla hankkeilla: meillä tehdään tuulivoimaa useallakin myllyllä ja ei kovin kummoista pyörälenkkiä tarvitse tehdä, että näkee aurinkopaneelirivistöjä monilla maatiloilla ja talojen katoilla.

Tässä kohtaa joku jo huomauttaa, että tuottavatko muka täkäläiset tuulivoimalat ja aurinkopaneelit merkittävänkin osan energiastamme.

Ehkä eivät – vielä ainakaan, mutta ei kai niitä sen vuoksi kannata jättää rakentamatta. Joka tapauksessa nyt suunnitteilla olevien aurinkovoimapuistojen tuottama energia vastaa tuhansien omakotitalojen vuosittaista sähkönkulutusta.

Ja sitä paitsi, omavaraisuuttamme on syytä vahvistaa, vaikka sitten pienemmilläkin puroilla.