Raisa Kinnunen huolehtimaan Loimaan seurakunnan taloudesta

0
Kuntapolitiikasta kerätty kokemus ja hengellisyys toimivat Raisa Kinnusen mukaan avaimina talouspäällikön virassa.

LOIMAA/TURUNTIE Toukokuun lopulla Loimaan seurakunnan talouspäällikön viransijaisena aloittanut Raisa Kinnunen odottaa innolla syksyllä toden teolla alkavaa työrupeamaa. Syksy lähtee liikkeelle talousarviolla ja tuleva kirkollisveroprosenttikin päätetään syksyllä.

Pienemmästä seurakunnasta hyppäys isompiin kuvioihin on jännittävä, ja Kinnunen kuvailee omaavansa lapsenomaisen innostuksen uusien asioiden oppimiseen

– Työskentelin aiemmin pienessä seuraseurakunnassa Hyrynsalmella, jossa toimii yksi pappi, diakoni ja suntio. Piirit olivat pienemmät siellä, ja nyt isommassa seurakunnassa on paljon opeteltavaa ja suuret saappaat täytettäväksi.

Hyrynsalmelle Kinnunen lähti tekemään puolen vuoden sijaisuutta, jota hän ehti hoitaa kahden kuukauden ajan ennen ilouutista vakituisesta talouspäällikön virasta Loimaalla. Ensikosketuksensa seurakuntatyöhön hän sai puolen vuoden pestillä kotikuntansa Petäjäveden seurakunnassa.

LOIMAALLA viransijaisuus kestää marraskuun alkuun, jonka jälkeen Kinnunen jatkaa vakituisena talouspäällikkönä. Eläkkeelle tänä vuonna jäävä Leena Välikangas toimi virassa 19 vuotta, ja hänen edeltäjänsä työ kesti vielä pidempään.

– Mielettömän hienosti minut on Loimaalla otettu vastaan. Loimaalaiset ovat iloisia ja puheliaita, ja tämä perehdytys on ollut tosi hienoa, kun on saatu Leenan kanssa olla yhdessä kuukauden ajan.

Ennen seurakuntatyötä Kinnunen toimi julkishallinnon parissa. Sairaanhoitopiirin osastonsihteerinä vierähti 20 vuotta ja lisäksi ELY-keskuksessa pinta-alaperusteisten tukien tarkastajana.

Kotiseurakunnassa toimiessaan Kinnunen huomasi pian tehtävien ja toimintaympäristön olevan niin mielenkiintoisia, että lukkarinrakkaus julkishallintoa kohtaan sai jäädä.

– Hengellisyys tietyllä tavalla ohjaa toimintaa. Ehkä maallikkona pystyy vähän aikaa toimimaan, mutta omien arvojen ja vakaumuksen pitää mielestäni olla samassa suunnassa työnantajan arvojen kanssa.

Loimaan seurakunnassa talous on hyvällä mallilla. Kinnunen iloitseekin, ettei heti ensitöikseen pidä miettiä, mistä vielä voisi säästää, vaan on mahdollista miettiä myös toiminnan kehittämistä.

– Pienemmissä seurakunnissa talous on monesti aika tiukoilla ja haasteet ovat suuria. Totta kai kirkkoon kuuluvien pienenevä määrä huolestuttaa, mutta se samalla pakottaa miettimään uusia toimintatapoja.

KINNUNEN on ollut mukana myös kunnallispolitiikassa kahden kauden ajan, ja se on hänen mukaansa nyt nähty ja koettu. Politiikka on edelleen suurena mielenkiinnon kohteena ja kokemus politiikasta auttaa päätöksenteossa.

Kinnusen vapaa-aika ei ole kuitenkaan pelkkää politiikkaa. Uusimpana hurahtamisen kohteena hän mainitsee rivitanssit, ja myös pitkäaikainen hevosharrastus on edelleen voimissaan.

– Olen ollut heppaihminen ihan pienestä pitäen. Ratsastus ja varsinkin suomenhevoset kiinnostavat edelleen, vaikka omaa hevosta ei juuri nyt olekaan, Kinnunen toteaa ja kertoo, että asia saattaa muuttua, jos sopiva suomenhevonen sattuu kohdalle.