Voimakkaat ukkospuuskat ja rankkasateet mahdollisia perjantaina ja lauantaina

0
Voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia perjantaina ja lauantaina.

 

SÄÄ Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantaina ja lauantaina 22.–23.7. voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa. Myös rankat sadekuurot voivat aiheuttaa paikoin vahinkoa. Vettä voi kertyä 20–30 millimetriä tunnissa.

Ennusteen mukaan olosuhteet ovat sellaiset, että ukkosiin voi liittyä erittäin voimakkaita puuskia etenkin perjantai-illalla saapuvan säärintaman yhteydessä puhkeavissa ukkoskuuroissa sekä myöhemmin lauantaina maan itäosassa. Puuskissa tuulen nopeus voi olla 15–20 m/s.

Tilanteeseen luo epävarmuutta lähellä maan pintaa oleva stabiili ilmakerros, joka estää tehokkaasti voimakkaiden puuskien pääsyä ylempää ilmakehästä maan pinnalle. Todennäköisimmin tämä ”tulppa” poistuu perjantai-iltana saapuvan säärintaman yhteydessä, jolloin tuulivahinkojen todennäköisyys kasvaa.

Varsinais-Suomeen on annettu sekä perjantaille että lauantaille varoitus ukkosista ja lauantaina lisäksi voimakkaasta sateesta.