Hunnaalla juhlitaan perinteikästä Alastaro-Seuraa

0
Maiju Boenisch ja Jaakko Väisänen toivottavat vapaaehtoiset mukaan 70–vuotiaan Alastaro-Seuran toimintaan.

Alastaro Kotiseutuperinnettä vaaliva Alastaro-Seura juhlii sunnuntaina 70-vuotista historiaansa Hunnaan kotiseutumuseossa. Juhlassa käydään läpi seuran vaiheita, esitellään yli 300 vuotta Hunnaan suvulla ollutta taloa ja kuullaan runolausuntaa sekä musiikkia.

– Sunnuntain ohjelma hieman elää vielä tässä viimeisten päivien aikana, kun viimeisetkin numerot varmistuvat, Alastaro-Seuran sihteeri Maiju Boenisch kertoo.

Hunnaalla 1878 avattu kansakoulu toimi puolentoista vuoden ajan ennen Männistön koulurakennuksen valmistumista.

Sunnuntaina saa ensi-iltansa myös uusi näyttely pytningin koululuokassa, kun valokuvanäyttely vuosien 2005–2017 keskiviikkoesitysten esiintyjistä avataan.

– Meillä on ollut hyvin mielenkiintoisia esittelijöitä vuosien varrella; monet heistä eivät enää ole keskuudessamme, tai eivät muuten enää pidä esitelmiä.

Vointutkimuslaboratoorion myöntämä arvokirja vuodelta 1912.

Tämän vuoden heinäkuun keskiviikkonäyttelyihin Alastaro-seura pyysi apua muilta Alastarolla toimivilta yhdistyksiltä. Boenischin mukaan selkeästi suosituin kesän tapahtumista oli Fordson-traktorin työnäytös, ja kohtalaisesti väkeä keräsi myös yhteislauluilta. Muuten keskiviikot olivat turhan hiljaisia.

– Tarkoitus olisi, että täällä kävisi väkeäkin, koska myös tuet riippuvat kävijämääristä.

Väkeä odotetaan paikalle Varsinais-Suomen museopäivänä 28. elokuuta, jolloin 26 kohdetta Loimaan alueelta avaa ovensa kulttuurikierroksen kiertäjille.

Hunnaan kotiseutumuseota vaivaavat samat haasteet, kuin muitakin kansankulttuurin vanhaa perinnettä vaalivia yhdistyksiä. Määrärahojen jatkuvat leikkaukset ja vapaaehtoisten puute koettelevat toiminnan jatkuvuutta.

Seuran puheenjohtaja Jaakko Väisänen haaveilee koko Hunnaan ympäristön muokkaamisesta 1930-luvun muottiin.

– Luonto on siinä mielessä armoton, että raivatut alueet kasvavat hetkessä umpeen. Mitä näillä tuloilla ja tuilla siinä sitten teet.

Saunamajuri Rauno Puhilas lämmittämässä Hunnaan laajasti tunnettua perinteisen mallin mukaan rakennetua savusaunaa.

Väisänen on toiminut seuran puheenjohtajana 18 vuoden ajan ja kertoo joskus Boenischin kanssa miettineensä, että tuliko sitouduttua elinkautiseen. Hän on tyytyväinen työnjakoon, jossa itse saa vapaasti iskeä tarinaa vieraille ja Boenischin vastuulla on tekninen ja tutkiva puoli.

Kotiseutumuseon pitämistä hän kuvaa oikein mukavaksi harrastukseksi, jossa mukaan tarttuu jatkuvasti uutta hyödyllistä tietoa.

– Sitoutumista tämä toki vaatii, ja olisi hyvä, jos ihmiset innostuisivat lähtemään mukaan pitkäksi aikaa. Itse olen nyt 75-vuotias, niin hyvin voisi vaikka 20 vuotta nuoremmat tässä ottaa vastuuta.

Alastaro-Seuran 70-vuotisjuhlat Hunnaan kotiseutumuseolla su 7.8. klo 14 alkaen.

Sota-ajoilta peräisin olevia kahvipapuja tuotiin Amerikasta.